Džez

Predstavljamo odabrane numere sa koncerta seksteta Den Stora Frågan švedskog kontrabasiste Tjornborna Zeterberga, snimljenog 22. oktobra u prošle godine na Umeo džez festivalu. Na koncertu su nastupili: Suzana Santos Silva, truba, Mats Aleklint, trombon, Jonas Kulhamar, tenor saksofon, Alberto Pinton, bariton saksofon, klarinet, alt flauta i Jon Felt, bubnjevi.

Švedski kontrabasista Torbjorn Zeterberg na matičnoj sceni je prisutan već par decenija. Nakon višegodišnjeg boravka u budističkom manastiru, 2014. se vratio na scenu sa postavom Den Stora Frågan (što na švedskom znači „Veliko pitanje"), s kojom je od tada snimio tri albuma. Ova formacija je tokom godina varirala u broju članova, a poslednji, prošlogodišnji album Are You Happy? Zeterberg je snimio sa oktetom. Paralelno predvodi još nekoliko bendova, i svira u postavama Suzane Santos Silve, Mete Rasmusen i drugih istaknutih muzičara sa avangardne evropske i svetske džez scene.  

Koncertna formacija, koja je nastupila na Umeo džez festivalu prošle godine, predstavlja osnovnu i proverenu Zeterbergovu ekipu muzičara, gde istaknuto mesto u prednjoj liniji zauzimaju trubačica Susana Santos Silva i saksofonista Jonas Kulhamar. Kao i mnogi drugi švedski i skandinavski muzičari sa avangardne scene i Zeterberg je snažno oslonjen na tradiciju šezdesetih godina prošlog veka, na raskršću post-bapa i fri-džeza. Ovim uticajima on povremeno pridodaje i orkestraciju blisku bendovima Čarlsa Mingasa, te u konačnom zbiru uspeva da konstruiše originalne aranžmane, savremene u tretmanu najboljih momenata iz istorije džeza.

Autor Nikola Marković




Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се