Imaginarni pejzaži

Predstavićemo album „Alba” odnosno „Zora” argentinskog autora Federika Duranda, objavljen u aprilu 2020. godine za američki lejbl 12K.

Evocirajući atmesferu prvih jutarnjih zraka, Durand nas uvodi u gotovo magični svet svetlucavih numera, još uvek tihe sonornosti i muzike u kojoj se prepliću lupovi sa kaseta, muzičkih kutija i traka, zvuci gitare, svakodnevnih objekata, zvončića i starih kućnih sintisajzera u svedenim sapostavljanjima.

Tako nastaju minimalističke, ambijentalne teksture koje on naziva „skromnim zvucima svakodnevnog života”, a koje su namerno ispunjene jednostavnošću, statičnošću i repeticijom, podsećajući na taj način na gotovo dečju muziku u elektro-akustičkom ruhu. U svom radu sa jednostavnim melodijama i fragmentima, Durandov postupak je nepretenciozan, kontemplativan i introspektivan. Istovremeno, njegove fragmentarizovane minijature su ispunjene akcentima melanholije i nostalgije, za nekim neodređenim prošlim vremenom sa čijim krhotinama umetnik oblikuje svoje svetlucave, gotovo bajkovite numere.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво