Imaginarni pejzaži

Predstavićemo album „Alba” odnosno „Zora” argentinskog autora Federika Duranda, objavljen u aprilu 2020. godine za američki lejbl 12K.

Evocirajući atmesferu prvih jutarnjih zraka, Durand nas uvodi u gotovo magični svet svetlucavih numera, još uvek tihe sonornosti i muzike u kojoj se prepliću lupovi sa kaseta, muzičkih kutija i traka, zvuci gitare, svakodnevnih objekata, zvončića i starih kućnih sintisajzera u svedenim sapostavljanjima.

Tako nastaju minimalističke, ambijentalne teksture koje on naziva „skromnim zvucima svakodnevnog života”, a koje su namerno ispunjene jednostavnošću, statičnošću i repeticijom, podsećajući na taj način na gotovo dečju muziku u elektro-akustičkom ruhu. U svom radu sa jednostavnim melodijama i fragmentima, Durandov postupak je nepretenciozan, kontemplativan i introspektivan. Istovremeno, njegove fragmentarizovane minijature su ispunjene akcentima melanholije i nostalgije, za nekim neodređenim prošlim vremenom sa čijim krhotinama umetnik oblikuje svoje svetlucave, gotovo bajkovite numere.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се