Gramofonija – Dvoržak: Deveta simfonija

Devetu simfoniju – Iz Novog sveta Antonjina Dvoržaka izvode članovi Mađarskog državnog orkestra pod upravom Đuzepa Patanea. Snimak je načinjen 1982. godine, a emitovaćemo ga sa ploče produkcijske kuće Hungaroton.

Ovaj snimak, objavljen u ediciji „digitalni snimci” vrlo dobro ilustruje poziciju mađarskog državnog izdavača na tadašnjoj evropskoj diskografskoj sceni. Naime, početkom osamdesetih godina, Hungaroton je otpočeo saradnju sa kompanijom Soni i krenuo sa digitalnim snimanjem i rezanjem ploča sa digitalnih mastera, što se najpre odrazilo na kvalitet snimaka, a zatim i na fonogramske opcije, s obzirom na to da je isti master mogao biti objavljen kao kompakt-disk ili na traci i svaki bi praktično bio „prva” kopija. Rani prelazak na digitalni način rada je Hungarotonu omogućio prednost na tržištu digitalnih snimaka osamdesetih, budući da su u ponudi imali veliki broj raritetnih, ali i veoma popularnih snimaka, koje su distribuirali na svim uobičajenim nosačima zvuka. Tako je snimak koji večeras emitujemo objavljen i kao ploča, kompakt-disk i kaseta, koji su načinjeni od istog mastera. Snimatelj je bio Ištvan Berenji a supervizor Jeno Simon.

Digitalni snimci na pločama su pored pobošljanja kvaliteta zvuka, uticali i na dostupnost meta-podataka, s obzirom na to da su za razliku od analognih zapisa, informacije vezane za trajanje, kvalitet, rezoluciju i način kodiranja sadržane u samom snimku, te su ih i izdavači rado objavljivali na omotima ploča kao dokaz superiornosti snimanja ploča uz pomoć računara. To je slučaj i sa pločom sa Dvoržakovom simfonijom, čiji je omot dizajnirao Đerđ Palfi koji je sarađivao sa Hungarotonom na brojnim albumima sa popularnom muzikom, što se može uočiti i na ovom omotu neuobičajenog grafičkog rešenja za izdanja sa umetničkom muzikom.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се