Читај ми!

Umetnost interpretacije – Kristof Ruse

Kristof Ruse izvodi dela Luja Kuprena, Žan-Filipa Ramoa, Pankrasa Roajea i Đirolama Freskobaldija

Ovaj umetnik, rođen 1961. godine u Avinjonu, danas se smatra jednim od najboljih čembalista i dirigenata koji su doprineli daljem razvoju tumačenja francuske barokne muzike. Nakon časova klavira koje je imao kao dečak, Ruse se već sa trineast godina zainteresovao za čembalo, te je studirao ovaj instrument u klasama vodećih interpretatora na ovom instrumentu - Iget Drajfus i Boba van Asperena.

Shodno svom talentu, Ruse je rano počeo da nastupa sa ansamblima za staru muziku poput La Petit Band, Muzika Antikva iz Kelna, Akademija za staru muziku i ansamblom Cvetne umetnosti, što je vremenom uticalo i na promenu njegovih interesovanja. Pored izvođenja, sve predanije je počeo da se okreće i proučavanju barokne muzike, te 1991. godine osniva ansambl Les Talens Lyriques. Ovaj ansambl je danas poznat kao jedan od vodećih sastava posvećenih izvođenju barokne i to, pre svega, francuske barokne muzike, kao i proučavanju kompozitorske prakse u Francuskoj i drugim evropskim zemljama tog doba.

Sa ovim orkestrom, objavio je preko četrdeset snimaka opera pretežno francuskih i italijanskih autora iz 17. i 18. veka. Poslednjih godina, posvećen je i interpretacijama retko izvođenih verzija opera iz 19. veka, poput Gunoovog Fausta u verziji iz 1859, ili malo poznate opere Utal Etjena Meila. Pored ovih važnih zapisa, Ruse je objavio na desetine albuma sa vodećim svetskim solistima, pre svega pevačima poput Veronik Žans, Sandrin Pijo, Džojs Didonato i Andreasa Šola, sa kojima je izveo bogatu vokalno-instrumentalnu literaturu italijanskih i francuskih autora.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво