Festival Proms 2019

Reprodukovaćemo snimak koncerta održanog 14. avgusta u Rojal Albert holu u Londonu. Na programu je bilo jedno od najinspirativnijih dela iz opusa Hektora Berlioza – oratorijum Hristovo detinjstvo, opus 25 – čijim je izvođenjem na prošlogodišnjem Promsu obeležena 150 godina od kompozitorove smrti. Izvode: orkestar Hale iz Mančestera, vokalni ansambli Britn Sinfonia Vojsis i Dženesis Sikstin pod upravom mladog francuskog dirigenta Maksima Paskala koji je ovim nastupom debitovao na Promsu. Solisti su: mecosopran Žuli Bulijan – Devica Marija, tenor Alen Klejton je narator, bariton Roderik Vilijams – Josif, a bas Nil Dejvis – Irod.

Iako Berlioz nije bio religiozan, čitavog života je bio naklonjen lepoti duhovne muzike koja ga je očarala još dok je bio dete. Istoričari ističu da je ovo delo inspirisano i oratorijumima njegovog učitelja, francuskog kompozitora Žan-Fransoa Le Sijera.

Delo je koncipirano u tri odlomka, a tekst je Berlioz pisao po uzoru na drugo poglavlje Jevanđelja po Mateju, nazvano Bekstvo Svete porodice u Egipat. Ova sveta trilogija, kako ju je kompozitor često nazivao, pisana je u poznom periodu njegovog stvaralaštva: od 1853. do 1854. godine, a premijerno je izvedena 10. decembra 1854. godine u nekada popularnoj dvorani Erc u Parizu. Solistima i horom pariske opere Komik dirigovao je Berlioz.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се