Tribine

Natalija Perišić: Žena i plaćeni rad – promišljanja sa Simon de Bovoar

U emisiji TRIBINE, u sredu, 15. januara, možete slušati izlaganje Natalije Perišić pod nazivom „Žena i plaćeni rad – promišljanja sa Simon de Bovoar”. Snimak je sa Međunarodne radionice koja je povodom sedamdeset godina od izlaženja kultne knjige Simon de Bovoar „Drugi pol” nedavno održana u Francuskom kulturnom centru u Beogradu.

Knjiga Drugi pol Simon de Bovoar napisana je 1949. godine kao književno i filozofsko delo. Autorka je pre svega nastojala da ponudi odgovor na pitanje: šta je žena? De Bovoar, naime, traži da se vratimo ovom izvornom pitanju, pre nego što se uopšte možemo upustiti u formulisanje zahteva i insistiranje na pravima i dužnostima građanki. To primarno pitanje je onotološko, šta jeste žena, a odgovori na njega, kojima su ispunjene stranice i stranice ove nezaobilazne feminističke knjige dolaze iz biologije, psihologije, sociologije, književnosti, istorije, pedagogije, razmatranja rada, braka, trudnoće i materinstva...

Drugi pol je preveden na više od četrdeset jezika a ideje koje su iznete u ovom delu uticale su na formiranje drugog talasa feminizma. Prevod na srpsko-hrvatski jezik pojavljuje se 1982. godine. Učesnici radionice pokušali su da sagledaju Drugi pol imajući u vidu vreme u kojem ova knjiga nastaje, kao i način na koji se ona percipira danas, sedamdeset godina kasnije.

Urednica Olivera Nušić.



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се