Improvizorijum

Poslednjih godina malobrojnoj, ali značajnoj grupi ovdašnjih umetnika posvećenih improvizaciji, pripada i novosadska pijanistkinja Marina Džukljev.

Primetna je želja učesnika evropske impro scene da često i rado nastupaju sa našom umetnicom, što se naročito ogleda u saradnji sa muzičarima iz okolnih država - Slovenije i Mađarske. Letošnji pijanistički resitali u Pragu i festival Hagen u Švedskoj, kao i nekoliko zakazanih koncerata u narednom periodu u zemljama zapadne Evrope, ohrabrujući su pokazatelji i potvrda o njenim kreativnim potencijalima. Do sada nevelika diskografska prisutnost, uglavnom vezana za izdanja violiste Silarda Mezeija, u septembru je upotpunjena pojavom kompakt-diska Wonder Marks), zvučnim dokumentom proizašlim iz saradnje sa mađarskim bubnjarem, perkusionistom i violistom Aronom Portelekijem, sa ovogodišnjeg majskog festivala Ring Ring, a u izdanju slovenačke diskografske produkcije Klopotec.

Nadahnuti višegodišnjim radom i sveopštim doprinosom kretivnoj muzičkoj sceni, kao i prisustvu na festivalu Ring Ring američkog saksofoniste Kena Vandermarka, inače dugogodišnjeg zajedničkog prijatelja oboje umetnika, odlučili su se za igru reči i album nazvali Wonder Marks. Sposobni da ostvare spontan i otvoren integritet protoka različitih energija, ritmova i vibracija, uz evidentnu empatiju međusobnog slušanja, Marina Džukljev i Aron Porteleki, sa uspehom grade dinamičan zvučni svet, neometene gipkosti.

Autor emisije Milenko Mićanović



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се