Vek harmonike

Slušaćete dela „Mislio bi čovek, zvezde” za solo harmoniku i „Manje te u majke groze”, za sopran, bas klarinet, harmoniku, violinu, violu i violončelo Milice Đorđević i „Koncert za harmoniku” Fumija Jasude u tumačenju Teodora Ancelotija.

U opusu Milice Đorđević preovladavaju instrumentalna dela. Po rečima muzikološkinje Ivane Miladinović-Price, još od kompozitorkinih ranih radova, fascinira način izgradnje zvuka, drugačiji od onog koji nam je tradicija ostavila u nasleđe, a otvara nam refleksivnu prirodu njenog stvaralačkog postupka. Zanimanje za unutrašnji život zvuka, umesto za teme ili melodije, i odvojen od realnosti koju izražava, kao i ispitivanje opsega slušaočeve percepcije ili doživljaja muzičkog vremena, uspostavlja se kao svojevrstan modus operandi ove autorke, završava Ivana Miladinović-Prica. Muzika Milice Đorđević u nemačkoj sredini, gde ova umetnica živi i radi, prepoznata je kao jedan vid novog ekspresionizma.

Ostvarenje Mislio bi čovek, zvezde Milice Đorđević, napisano je 2015. godine za Dane kamerne muzike u Vitenu, kada ga je premijerno izveo Teodoro Anceloti. Kompozicija je sačinjena od dva tematska materijala - jednog u veoma visokom registru, koji se periodično ponavlja, i drugog, kako autorka kaže gotovo elektronskog zvuka, koji podrazumeva razne efekte u nižem registru u oba manuala. Po rečima našeg istaknutog akordeoniste Vladimira Blagojevića, koji je ovu kompoziciju premijerno izveo u Srbiji, Milica Đorđević je prepoznala suštinu instrumenta - estetika njene muzike je prilagođena prirodi instrumenta, odnosno autorka je iskoristila kapacitete meha i dva manuala.

Manje te u majke groze za sopran, bas klarinet, harmoniku, violinu, violu i violončelo, Milica Đorđević napisala je 2011. godine na stihove istoimene pesme Vaska Pope. Poezija Vaska Pope je često prisutna u delima Milice Đorđević, na direktan ili indirektan način, i to je izvorište kome se autorka često vraća. Kompozicija Manje te u majke groze je treća u kojoj direktno koristi Popine stihove (tu su i kompozicije I ti... za mešoviti hor i ZID za sopran, tenor, bariton i udaraljke). Ovog puta korišćena je deseta pesma iz ciklusa Vrati mi moje krpice i kako kaže autorka, „poseban izazov je bio uglazbiti već savršene i samodovoljne Popine stihove. Ali, ove njegove kletve su toliko poetične i emotivno jake i bilo je divno pretvarati ih u muziku, koja dramaturški prati duševno stanje „glavne junakinje„ od ljutnje i besa, mržnje, preko ironije... do nemoći i pomirenja ili predavanja". Ostvarenje Manje te u majke groze, za sopran, bas klarinet, harmoniku, violinu, violu i violončelo nominovano je 2012. godine za nagradu Hans Ajzler, koja se dodelje za najbolju kompoziciju nastalu tokom prethodne godine.

Koncert za harmoniku Fumija Jasude nastao je u periodu između 2002. i 2004. godine kao porudžbina diskografske kuće Vinter i Vinter za hramonikaša Teodora Ancelotija. Stavovi su: Nostalgija, Trčanje u cirkusu, Lament iz blizine i Poslednji hor.

Teodoro Anceloti je svojim umetničkim radom značajno doprineo integraciji harmonike u savremenu klasičnu muziku. Razvojem tehnike izvođenja povećao je zvučni dijapazon ovog instrumenta, tako što je, na primer, zamenio materijale od kojih se prave neki delovi instrumenta.

Od 80-ih godina 20. veka Anceloti nastupa na velikim festivalima, a angažovan je i kao solista vodećih orkestara. Svoj pedagoški rad započeo je na Univerzitetu umetnosti u Bernu, a od 2002. godine radi kao profesor na muzičkoj Akademiji u Frajburgu. Diskografija ovog umetnika obuhvata širok repertoar, od Baha i Skarlatija, do Janačeka, Satija, Kejdža i drugih. Ipak, u centru njegovog interesovanja poslednje dve decenije jesu ostvarenja savremenih autora, a mnogi od njih su svoja dela napisali za Ancelotija.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се