Antologija srpske muzike

Kompozicije Milenka Živkovića

Milenko Živković, rođen 1901. godine u Beogradu, uporedo sa studijama prava pohađao je i studije muzike u školi „Stanković”, u klasi Milenka Paunovića. Diplomirao je kompoziciju u Lajpcigu u klasi Hermana Grabnera, a potom je u periodu od 1929. do 1931. godine pohađao specijalističke studije u Parizu.

Posle povratku u Beograd, Milenko Živković je radio kao profesor, a potom i direktor muzičke škole „Stanković". Godine 1948. postao je redovni profesor kompozicije na Muzičkoj akademiji, a u periodu od 1952. do 1960. bio je i njen dekan. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1958. godine.

U svom kompozitorskom opusu, kako ističe Vlastimir Peričić, Živković se oslanjao na nacionalni pravac u srpskoj muzici. Naime, on je posebnu pažnju poklanjao produbljivanju harmonskog izraza na osnovu tonalnih specifičnosti tradicionalne muzike, kao i čestoj upotrebi polifonije i snažnih ritmičkih struktura.

Emsiju počinjemo baletskom svitom Zelena godina koja je premijerno izvedena na Radio-Beogradu 27. aprila 1937. godine, a potom 4. januara 1938. godine na koncertu Beogradske filharmonije kada je dirigovao Lovre Matačić. Ovo delo, zamišljeno kao muzika za koreografske prizore iz narodnog života, ima četiri stava sa podnaslovima: Uvod, Oranje, Kopanje, i Na saboru, a slušaćete ga u izvođenju Beogradske filharmonije pod upravom Živojina Zdravkovića. Snimak je ostvaren 1966. godine. U nastavku emisije, Živkovićevu Svitu broj 3, koja je komponovana 1933. godine, izvodi Hora Radio-televizije Beograd. Diriguje Vladmir Kranjčević. Nazivi pesama su: Ne li ti rekov devojko; Jano, Janke; Krsti nosimo; i Bog ubio petliće. Snimak je relizovan 1991. godine.

Emisiju uređuje Irina Maksimović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се