Читај ми!

Избори у БиХ и њена будућност између националног и грађанског концепта

Мухарем Баздуљ ии Милан Гулић

 

Један од победника недељних избора у Босни и Херцеговини, који по кључу пррдставља босанске Хрвате а за кога махом гласају Бошњаци, свој четврти улазак у председништво државе доживео је као победу грађанске државе. Захваљући на поверењу у изборној вечери рекао је, између осталог, " буде ли БиХ онаква какву је замишља ХДЗ никада неће бити нормална држава".

Овај мали сплет парадокса одсликава сву комплексност босанског политичког модела и његовог изборног система. Чињеница да је у БиХ увек много лакше организовати изборе него формирати власт говори, међутим, о проблему политичког уређења које већ трећу деценију одржава нефункционални статус кво. Без обзира да ли је то грешка или пројекат Дејтонског споразума он упорно опстаје и потхрањује стални сукоб националног и грађанског концепта државе.

Шта у том контексту доносе управо одржани избори у БиХ, да ли су функционалне промене могуће и каква је перспектива овакве Босне за Речено и прећутано говоре Мухарем Баздуљ, књжевник и новинар и Милан Гулић, истраживач са Института за савремену историју.

Аутор емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се