Читај ми!

Небојша Колак: Истином против краљевства лажи и илузија

Документарни програм

За емисију Говори да бих те видео, говори Небојша Колак, изванредан новинар и документариста, чији документарни филмови представљају снажну брану феноменима саприпадајућим времену у коме је свет нестао у рату, док је права суштина тог рата фантомски ишчезла из суштинског поимања света, захваљујући његовој повезаности са најмање расветљеном страном документаризма - који најбоље оличава синтагма propaganda fide, која је обезбедила да медијска производња логистике перцепције уједињена са матриксом научне и техничке објективности, постана најмоћније средство функcионисања Министарства истине нашег времена. Стваралаштво Небојше Колака, насупрот медијској и институционализованој производњи реалности и историје, уметнички реконструише искуства прошлости, где слике приказују аутентичне документе а људи говоре о стварним догађајима, са јасном свешћу да човечанство никада није искусило тако велику несрећу каква је медијска производња реалности, која захваљујући вишедимензионалним стратегијама одбмане, задобија статус стварне реалности.

Небојша Колак, рођен је у Сарајеву, из кога се након одбрамбено ослободилачког рата сели у Требиње где и данас живи. Новинарством се бави преко двадесет пет година користећи све форме медијском израза. Тренутно ради за Радио Слободну Европу, Балкан Трип, Прву ТВ и БХР. На ЕЛТА ТВ и Херцег ТВ ради ауторске емисије. Новинарством је почео да се бави на некадашњем независном радију „Пегаз" у Требињу. Радио је за велики број редакција у БиХ, Хрватској, Црној Гори и Србији.

Аутор је великог броја репортажа и документарних филмова у којима осветљава праву природу дешавња у НДХ током Другог светског рата у којима су забележена сведочења потомака страдалих, личне исповести преживелих, као и историјске чињенице које су довеле до свирепих злочина, као и одбрамбено ослободилачког рата вођеног деведесетих година прошлог века. Аутор је ТВ серијала под називом „Херцологија" која говори о туристичким дестинацијама Херцеговине, уметности, култури и културно историјским споменицима херцеговачког краја, попраћено аутохтоном гастрономијом.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво