Пoмилуј ме, Боже

У вечерашњој емисији Висине од 19.20 можете слушати композицију „Мизерере", чији је аутор Луј-Никола Клерамбо. Уредница је Горица Пилиповић.

Овај наслов се односи на обраду 50, односно 51. псалма „Помилуј ме, Боже", која се може наћи у опусима читавог низа аутора, од ренесансе до данас. Међу француским композиторима су, на пример, Марк-Антоан Шарпантје, Андре Кампра или Мишел-Ришар Делалонд.

Марта 1715, њихов савременик Луј-Никола Клерамбо потписује уговор којим је постављен за оргуљаша и мајстора музике у краљевској образовној институцији Сен Сир коју је Мадам д'Ментнон, незванична краљица Француске, основала 30-ак година раније за младе кћери осиромашених племића. Клерамбо је био обавезан да се стара о музици коју ће девојке певати у својој цркви Сен Силпис у Латинском кварту, како не би била искварена, те да с времена на време руководи пробама, како би госпође наставнице и девојке сачувале униформност својих гласова и певања током богослужења. Био је и у обавези да се стара о оргуљама и да их свира.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво