Читај ми!

Жорж Енеску: Vox Maris

Највећи румунски композитор свих времена

Велико интересовање на Светској изложби у Паризу 1889. године побудио је румунски павиљон на коме је наступила група фолклорних певача из те земље.

Девет година касније, највећи румунски композитор свих времена, Жорж Енеску, написао је своје прво дело ком је дао ознаку опуса - симфонијску свиту Румунска поема опус 1. Дело је постигло огроман успех и често је засењивало рецепцију каснијих Енескуових радова. Аутор је овде демонстрирао композиционе поступке које ће и касније често користити - суперпонирање различитих мелодијских идеја, којима се гради врло сложено музичко ткање, са темама које непрестано извиру једна из друге.

Читаве три деценије касније, 1929. године, ове поступке применио је и у симфонијској поеми „Vox Maris оp. 31", коју у вечерашњим Висинама изводе: тенор Флорин Диаконсеку, хор и оркестар Филхармоније „Жорж Енеску" из Букурешта, под управом Кристијана Мандеала.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво