Читај ми!

„Нон-пејпер"

Феномен, опасна идеја или коначно решење

Словеначки „нон-пејпер" који се појавио протекле недеље изазвао је пометњу у целом региону. Узбуркао је и бриселску администрацију и дипломатске кругове Европе. О промени граница на Балкану први пут се јавно дебатовало и у званичном миљеу Европске уније.

Све је кренуло почетком марта, када је Борут Пахор, председник Словеније, која ће ускоро председавати Европској унији, у Сарајеву питао представнике босанскохерцеговачког председништва: „Можете ли се ви у Босни и Херцеговини мирно разићи?" Питање је постављено у контексту „све чешћих гласова у Европи о томе да треба довршити распад Југославије". То би подразумевало велико померање граница на простору бивше СФРЈ.

Читава ова идеја на трагу је става бившег британског дипломате Тимотија Леса да на „Балкану нема напретка и мира док се не створе етнички чисте државе". Да ли је то опасна идеја или пут ка коначном решењу? Одакле се појавио словеначки „нон-пејпер", са каквим циљем и могућим ефектима, за Речено и прећутано говоре историчар, професор Филозофског факултета Чедомир Антић и Невен Цветићанин, виши научни сарадник Института за друштвене студије.

Аутор емисије је Радован Пантовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво