Читај ми!

Станислав Моњушко: Миса Св. Петра

Док је Шопен стварао пољску музику будућности, Станислав Моњушко (1819‒1872) у својим делима синтетизовао је пољску музику ранијих периода.

Мада је остао упамћен као отац пољске националне опере, не би требало изгубити из вида неколико стотина његових песама за глас и клавир, као и обиман корпус духовне музике, који чине многобројни црквени напеви на латинске и пољске стихове, мотети, псалми, химне, молитве, литаније, мисе и појединачни мисни ставови. Сва ова дела имала су за циљ да, како примећује музиколог Зђислав Јахимецки, ослободе пољски религиозни репертоар од апсолутне доминације страних композитора.
Моњушков духовни опус укључује седам миса. Последња ‒ Миса Светог Петра у Бе-дуру ‒ за четворо солиста, хор и оргуље, носи поднаслов ‒ Пољска миса. Настала је на религијске стихове пољског песника Јустина Војеводског. Моњушко ју је компоновао за само четири дана - од 22. до 25. априла 1872. године. Посвећена је грофу Станиславу Островском, а премијерно изведена већ на Духове, 19. маја. Аутор је преминуо две недеље након премијере - 4. јуна.
У вечерашњим Висинама Мису Светог Петра Станислава Моњушка слушамо у интерпретацији коју су остварили: Марта Боберска (сопран), Агњешка Рехлис (алт), Рафал Бартимински (тенор), Јарослав Брек (бас), Анджеј Бјалко, (оргуље) и Хор Варшавске филхармоније, под управом Хенрика Војнаровског.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво