Читај ми!

Европа и пандемија

Вук Вуксановић и Марко Савковић

Пандемија је показала и до које је мере расцепкана уједињена Европа. И то не само када су границе у питању, него и односи генерација и класа. 

Најфасцинантнија спознаја везана уз пандемију корона-вируса је, до које је мере лако поново подићи границе. Једна за другом, европске државе су подизале свој заштитини зид. Јер туризам је мртав, трговина је престала, берзе деоницама губе трилионе, а глобализација је парализована.

Али чини се да границе постоје и унутар самих држава. Тако, оцењује се да су најопасније невидљиве границе повучене између генерација. Такође на сцени је и растући класни сукоб између богатих и сиромашних, напетости између индустријских земаља и земаља у развоју.

Припадање ЕУ је требало да донесе сигурност земљама у овом опасном свету. Уместо тога, пандемија већ више од годину дана тестира везе међу чланицама и показује сву рањивост Европе.

Ширење болести превазилази границе, национално и етничко порекло или верску припадност оболелих, па се све чешће чују гласови да се пандемија може победити једино заједничким деловањем, међусобном сарадњом и солидарношћу.

Какво нам је лице показала Европа? Говоре: Вук Вуксановић, докторант међународне политике на Лондонској школи за економију и политичке науке и Марко Савковић, извршни директор Београдског фонда за политичку изузетност.

Аутор Душанка Петровић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво