Читај ми!

Индија - највећи сан Европе

У емисији говоре др Зоја Бојић, историчар уметности и научни сарадник у Институту за књижевност, и др Александар Петровић, професор културне историје Индије на Филолошком факултету.

Индија је седма по величини држава на свету, трећа по снази економија Азије, а по броју становника ускором ће превазићи Кину. Ово је земља која никога не може оставити равнодушним. Једни у њој виде екстремно сиромаштво, непремостиве класне разлике које раздиру друштво, хаос и прљавштину, док други проналазе културно богатство, мудрост, духовну инспирацију и осмех.

О Индији су написане безбројне књиге, снимљени документарни филмови, многе су њене тајне откривене, али она подједнако очарава данас као и у време својих првих истраживача. Индијска култура стара је чак седам хиљада година. Ова земља је колевка четири религије, међу којима је најстарији хиндуизам, а најмлађи сикизам, а ту су и будизам и џаинизам. Хиндуизам није само религија већ и начин живота.

За белог човека, Индија је откровење. То је земља која највише одудара од наших поимања система вредности. Зашто је Индија и данас највећи сан Европе? Да ли је 21. век доба „сусрета светова"? Колико су непремостиве разлике у поимању западне и источне филозофије живота?

Говоре др Зоја Бојић, историчар уметности и научни сарадник у Институту за књижевност, и др Александар Петровић, професор културне историје Индије на Филолошком факултету.

Аутор: Душанка Петровић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво