Десница и Левица

Милена Репајић и Милица Ђурђевић

У политичком језику „десница" и „левица" употребљавају се као називи за одређене политичке групације или струје различитих, боље рећи - супротних, односно супротстављених оријентација. Десницом се називају конзервативне, често и реакционарне политичке снаге, снаге које се обично декларишу као браниоци традиционалних вредности, националних и државних интереса и сл. С таквом оријентацијом, десница се супротставља свим новинама и реформама у друштву, свему што је ново, модерно и напредно. Насупрот томе, левица у политици заступа нове, напредне идеје; она тежи реформи друштва, већој равноправности и разумевању међу људима и народима; бори се против преживелих друштвених односа који коче развој, а за демократију и успостављање новог, напреднијег и модернијег друштвеног поретка.

Тако је у теорији, али данас...

Тешко да бисмо нашли некога ко би се успротивио тврдњи да левица и десница у свом „класичном" значењу не постоје. То ипак не значи да је ова просторна подела политичког живота у потпуности превазиђена, нити да се изгубила потреба за оваквим профилисањем на будућој политичкој сцени Србије. Идеологије и политичке партије су се помешале, неке су нестале, а чаробна реч већине странака, поготову оних великих је „catch all" - ухвати све бираче и буди пријемчив свима.

Причу о томе да ли је дошао сумрак идеологија и како данас функционишу политичке поделе, шта нам нуде, чему се надају и како виде политичку сцену у будућности, говоре представнице новоформираних странака с лева и с десна: Милена Репајић из Партије радикалне левице и Милица Ђурђевић ‒ Заветници.

Аутор Душанка Петровић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво