Хрватски избори

Ефекат Ђоковић и српски фактор

Када се хрватски премијер Плeнковић, две недеље уочи избора, на „Адрија туру" у Задру срео са Новаком Ђоковићем и потапшао га по рамену, ХДЗ је прилично заостајао за рејтингом СДП-а. Стари нови премијер истрпео је оштре критике, али се затим, тениски речено, десио брејк и неочекивани преокрет. Истраживања су показала да се владајућа странка убрзано опоравља и расте. Све је завршено изборним тријумфом. Пленковић остаје на челу владе, а ХДЗ ће још четири године водити хрватску државу и друштво.

Многи ће се заклети да је хрватски премијер сусретом са српским тенисером преокренуо већинско мњење. Ипак, ствар је вероватно у случајној коинциденцији која подржава мит о значају „српског фактора" за хрватске изборе. Исход избора, међутим, неспорно сугерише да се Хрватска креће удесно, да и даље доминантно баштини суверенистичку визију Фрање Туђмана и да је у критичној мери оптерећена прошлошћу.

Каква будућност очекује хрватско друштвo после недељних избора и шта у новом мандату ХДЗ-а може очекивати српска мањина за Речено и прећутано говоре познаваоци хрватских прилика, политичар и психијатар Санда Рашковић Ивић и председник Документационог центра „Веритас" Саво Штрбац.

Аутор емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се