Руски референдум

За Бога и Путина

Седмодневни референдум о уставним променама, који се данас завршава у Русији, требало би да легитимише идеје о проширењу принципа социјалне државе, јачању положаја председника и институционализацији Државног већа. Уз ове и низ других политичких и системских иновација, несумњива је и тенденција да се промовишу одређене традиционалне вредности.

У контексту хиљадугодишње историје, руских идеала јединства и вере, у устав би требало да уђе и Бог. Једно од објашњења је да лик Божији одговара моралним и духовним вредностима Русије: „Ако је нашао место у химни, може да стоји и у Уставу."

Ипак, противници уставних промена и промотери кампање „њет" у свему, па и у Богу, виде само покривалицу за „главну идеју" ‒ наводни продужетак Путинове ере и његов останак на власти и по завршетку актуелног мандата 2024. године.

Шта је по среди, да ли ће референдум о уставним променама успети и какве су његове политичке, културне и историјске импликације, за Речено и прећутано говоре новинар и публициста Ђуро Билбија и историчар Алексеј Тимофејев, професор Филозофског факултета у Београду.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво