Речено и прећутано: Четрдесет година од појаве "новог таласа"

Носталгија новог вала

У октобру 1979. године у Загребу се појавила прва сингл плоча рок групе Азра са песмама „А шта да радим" и „Балкан". Музика и кључне речи будиле су, асоцирале и позивале на ослобађање, свирку, панк, Балкан... Овај сингл као еманација новог израза, порука и енергије може се сматрати дефинитивном иницијацијом „новог таласа" у социјалистичкој Југославији.

Вођа Азре Бранимир Штулић певао је „ништа ми више није важно, желим само да свирам да се откачим и то је све", а говорио је да жели „да макар део онога о чему пева људи прихвате, да буду слободни, да мисле својом главом и да помакну своје хоризонте". То се и десило најпре у Београду, Загребу, Љубљани. Потом и у целој земљи.

Тако је „нови талас" постао много више од музичког правца. Постао је израз бунта који је протресао, интегрисао и ослободио целу једну генерацију. Израстао је потом у социо-културни покрет који је промовисао нову естетику, вредности и идеје.

Данас, четрдесет година од појаве прве плоче југословенског „новог таласа", говоримо о његовом настанку, утицају и наслеђу. Гости емисије су музички новинар, публициста и критичар Петар Јањатовић и Златомир Гајић, музичар и предавач на Филозофском факултету у Новом Саду.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво