Читај ми!

In memoriam: Младомир Пуриша Ђорђевић (1924-2022)

Сећања на Чачак

Поводом одласка Пурише Ђорђевића у вечерашњој емисији слушаћемо прву од две емисије у којој је забележен разговор са нашим познатим редитељем и писцем. Разговор је водила Миља Милосављевић Матијевић. У овој емисији  Пуриша Ђорђевић говори о свом родном Чачку, и детињству проведеном у овом граду.

Младомир, у свету филма и књижевности познат као Пуриша Ђорђевић, аутор је култних остварења наше кинематографије каква су ''Девојка'', ''Сан'', ''Јутро'', ''Подне''. Рођен је на Ђурђевдан 1924. године у Чачку. Као новинар почео је рад у „Политици" 1946. године. Од 1947. је радио на Филмским новостима као уредник, а касније као режисер документарних филмова. Снимио је око 50 кратких и 20 дугометражних филмова. Аутор је десет романа и више сценарија. Као глумац је наступао у филму ''Југ југоисток'' (2005). Пуриша Ђорђевић је преминуо 23. новембра 2022. године у Београду.

У емисији Пуриша Ђорђевић говори о старом Чачку, месту рођења, присећа се разних догађаја из детињства, говори о родитељима и рођацима, о друговима са којим  је растао и играо се на чачанским улицама, присећа се играња фудбала за фудбалски клуб Борац, хапшења од стране окупаторских власти, Ужичке републике... Непосредан повод за разговор био је роман Пурише Ђорђевића ''Јесен 4000 нето'', у кога је он, поред приче о филму и књигама, уткао бројна сећања на дане проведене у Чачку.
 
Аутор емисије: Миља Милосављевић
 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво