''Чаробни Брег''

У вечерашњој емисији саговорник нам је Милан Шиповац, професор српског језика и књижевности. Он говори о роману ''Чаробни Брег'' Томаса Мана. Немачки романописац, писац кратких прича и есеја, добитник Нобелове награде за књижевност, Томас Ман, спада међу најзначајније писце прве половине 20. века.

Роман ''Чаробни Брег'', објављен на немачком 1924, представља својеврсну расправу о моралним и идејним проблемима тадашње Европе, која је и сама оличена у слици санаторијума, смештеног на брегу у Давосу. Ово лечилиште, ''чаробни брег'', у делу постаје  поприште борбе измећу живота и смрти, али и између хуманистичко-демократских и реакционарно-ауторитативних погледа на свет. Током седмогодишњег боравка у санаторијуму главни јунак, Ханс Касторп, суочава се са смрћу, са ирационалним силама које постоје у човеку, и са могућношћу личног развоја. Сам Ман је за своје дело рекао ''да оно што је Ханс Касторп схватио јесте да човек мора проћи кроз дубоко искуство болести и смрти да би дошао до вишег здравог разума и здравља.''

Наш саговорник говори о својим читалачким почецима, о књигама која су битно утицале на његово формирање, о делима Томаса Мана, и о роману ''Чаробни брег''. Чућемо које квалитете он налази у овом делу, како доживљава лик Ханса Касторпа а како ликове Нафте, Сетембринија, Пеперкорна и госпође Шоша, и зашто сматра да овај роман има моћ да читаоца заустави у времену.

Милан Шиповац је дипломирао на групи Српска књижевност и језик са општом књижевношћу  на Филолошком факултету у Београду. Ради као професор у Осмој београдској гимназији, као и у Друштву за српски језик и књижевност Србије. Учествовао је на разним пројектима Завода за вредновање образовања и васпитања. Аутор је семинара за наставнике српског, и члан радне групе за израду задатака на пројекту Државне матуре. Написао је уџбенике за основну школу заједно са Зораном Бошковић. Бавио се превођењем са енглеског. Већ две деценије бави се вебдизајном, графичким дизајном и администрацијом рачунарских система.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво