Читај ми!

Како до праведне стамбене политике?

Становање у Србији постало је скупо, а куповина стана недоступна за многе грађане. Аутори анализе „Ка праведним стамбеним политикама у Србији“, Бојан Вранић, Иван Станојевић и Михаило Гајић главни узрок виде у раслојавању становништва на класу рентијера, који поседују више некретнина и остварују приходе њиховим издавањем и на класу оних који траже животни простор. У анализи се истиче да би стамбена политика требало да учини  животни простор доступним широком кругу грађана. Пореска политика је најважнији инструмент за постизање овог циља, каже саговорник Магазина и један од аутора анализе, професор ФПН Бојан Вранић. 

Најновијом уредбом Владе Србије "одмрзнута" је цена трајног млека са 2,8 одсто млечне масти. Истовремено маржа на сва УХТ млека ограничена је на 10 одсто а продужена је и забрана извоза млека до краја октобра. Како је образложено, циљ уредбе је заштита произвођача јер цене свежег млека расту већ неколико месеци и на нашем тржишту и у државама у окружењу. Шта кажу они који се у Србији баве млекарством и сточарством? Наша саговорница је Сања Бугарски, председница Централне асоцијације произвођача млека Војводине.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи, у првом коментару о немирима који у Ирану трају више од две недеље, назвао је смрт 22-годишње Махсе Амини „горким инцидентом који му је сломио срце". За масовне протесте каже да су били планирани и и оптужује Сједињене Државе и Израел да су „оркестрирали немире". Смрт девојке коју је државна полиција за морал ухапсила због неправилног ношења хиџаба распламсала је демонстрације широм Ирана. Женама које су из протеста почеле да откривају главе и одсецају косе временом се придружују и мушкарци а реакција безбедносних снага је све оштрија. О узроцима и могућим последицама политичког потреса у Ирану разговарамо са спољнополитичким коментатором Бошком Јакшићем.

Уредник Јелена Видић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво