Читај ми!

Фестивал хокеја на трави

Савез хокеја на трави Београда обавља последње припреме за фестивал овог спорта, који је заказан за наредни викенд на Ади Циганлији. Овиме, како кажу у Савезу, промовишу Београд и Србија као спортска и туристичка дестинација, са посебним освртом на развој хокејашког спорта код нас и његово омасовљење. У госте нам долази Миро Јотић, генерални секретар Савеза хокеја на трави, обрадован чињеницом да ће учествовати такмичари у свим узрасним категоријама, и то из наше земље и Бугарске, што ће свакако наићи на одјек широм региона.

Говоримо и о крикету- чувени `Марилебон` клуб гост је нашег главног града, у жељи да такође популаризује ову игру у Србији. Повод за њихов долазак је 15 година од покретања овог спорта у нашој земљи. Ваља истаћи да је лондонски клуб основан још давне 1787. године, сигурно ће његови представници имају шта да кажу домаћинима жељним знања и информација, спремним за запажене резултате српског крикета у годинама које долазе. Дивна вест стиже нам из турског Гацијантепа, где је српска каратисткиња Ивана Перовић, непосредно пред почетак ове емисије, остварила огроман успех, освајањем златне медаље! У финалу је била боља од своје ривалке из Мађарске и тако потврдила да се , с правом, на њу рачуна за сва наредна евлика такмичења. Непосредно по освајању титуле првака Европе, разговарамо са Иванином мајком Весном, која с нама дели радост због новог успеха своје ћерке. Младе, али већ вишеструко трофејне, ова медаља посебно годи, јер је остварена у сениорској конкуренцији, у коју је тек недавно закорачила.

Наш гост је, овог поподнева, и Андрија Јоргић,из Шаховског савеза Србије, недавно се вратио из посете Јерменији, у Јеревану је- поред осталог имао прилику да разговара са министром спорта ове земље, Кареном Гилојаном о јачању јерменско-српских спортских односа, али и о стварању културних и образовних мостова између Јерменије и Србије. Јоргић је обишао и Шаховску академију, водећу институцију за наставу шаха у овој земљи.Управо једно од главних достигнућа ове установе је увођење шаха у образовни систем. Јоргића је срдачно дочекао Смбат Лпутјан, оснивач и председник Академије. Делегација је посетила и меморијал "Сломљено крило", подигнут у знак сећања на српске пилоте који су страдали 1988.године, превозећи хуманитарну помоћ из тадашње СФРЈ у Јерменију након разорног земљотреса. Током посете Јерменији, генерални секретар Шаховског савеза Србије Андрија Јоргић дао је интервју за најстарију новинску агенцију Јерменије `АРМЕНПРЕС`, у коме је детаљно описао договоре постигнуте са јерменским званичницима о сарадњи у области увођења шаха као обавезног предмета у српским школама, на основу модела који већ постоји у Јерменији. 

Фине теме очекују нас и у разговору са Петром Коснић, ликовном уметницом, иконописцем и теолошкињом, која има актуелну изложбу у Кући краља Петра Првог на Сењаку. Већина изложених икона је, каже Петра, у власниству манастира и монаштва, као и манастирских цркава. Објасниће нам и ста је, заправо, икона и колико знаци црквена уметност верницима. Ово је Петрина седма изложба, пре тога самостално се представљала и у Улцињу, у коме има и кућу, то је њен град, затим уТивту, Котору, Бару, Будви и Никсићу , а током лета очекују је и Подгорица , Требиње , Скадар у Албанији...

Маја Цветковић испричаће нам ко ће све бити саставни део `Арсенал Феста` у Крагујевцу, иза кога годинама с успехом стоји продуцентска кућа `Лонг Плеј. `На Светском купу у веслању, наши представници обезбедили су два финала- Јована Арсић, односно двојац без кормилара Милођ Васић-Мартин Мачковић, тим поводом разговарамо са Николом Стојићем, тренером у ВК Партизан. Најављујемо и трећу утакмицу плеј офа финалне серије у футсалу између ФОН-а и Лознице, као и другу утакмицу завршнице плеј офа између кошаркаша Црвене звезде и Партизана. Фудбалски тренер Дејан Ђурђевић прича нам о финалном мечу Лиге шампиона између Реала и Ливерпула, а Слободан Соро о завршници Лиге шампиона у ватерполу.

Нови предлог јеловника за недељни ручак има витез кулинарства Милијан Стојанић, а ми у нашој архиви- старе добре хитове за вечност, из златних осамдесетих година прошлог века, толико плодних када је популарна музика у питању. У реализацији емисије учествују Мирослав Антонијевић, Катарина Епштајн, Весна Гемовић и Бранислав Јерковић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво