Читај ми!

Вакцинација и бустер дозом, и против сезонског грипа

Епидемија корона вируса је значајно променила наше животе, а посебно старијим особама. Поред хроничних болести од којих већина болује, ту је и додатни страх од Ковида 19. Како се то одражава на свакодневицу људи са 65 и више година? Колико им је пандемија отежала приступ другим здравственим услугама?

Како треба да се понашају старије особе после вакцинације и да ли је безбедно да приме и вакцину против сезонског грипа? Одговоре тражимо од др Ирене Џелетовић Милошевић, руководиоца Канцеларије за здравље старих у Градском заводу за јавно здравље у Београду и потпредседнице Геронтолошког друшва Србије.

У минутима за медицину ћемо говорити о збрињавању болесника у терминалној фази болести. Осврнућемо се на значај хосписа и палијатевне неге онима којима не може да помогне ни један лек, али могу речи утехе породице и добрих људи из BELhospice центра у Београду. Већ 17 година стручни тимови овог центра бесплатно помажу пацијентима у третману бола и патње и пружају психосоцијалну и духовну подршку. О томе ћемо сазнати више од директорке BELhospice центра Вере Маџгаљ.

Рубрику за културу смо резервисали за овогодишњег добитника књижевне награде "Ђорђе Јовановић" Марка Аврамовића. Признање му је припало за монографију "Не губећи из вида ни једно биће ни предмет". Ова награда се додељује за најбоље критичко-есејистичко дело између два међународна сајма књига у Београду, а носи име по чувеном књижевнику и књижевном критичару Ђорђу Јовановићу.

 

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Снежана Станојевић.

Радио Београд Један, 10:05.

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво