Проклета авлија

У вечерашњој емисији саговорник нам је Милан Алексић, професор српске књижевности. Он представља књигу под називом ''Проклета авлија'' Иве Андрића. То је једно од насложенијих, најдубљих и најгушће тканих дела нашег нобеловца. Прстенасте структуре, са неколико приповедачких перспектива, ''Проклета авлија'' добрим делом говори и о самом приповедању. Ово дело, по речима Предрага Палавестре, ''почива на драматичној антитези узвишености и свирепог сумњичења, чистоте и мрачнога зла, плменитости и насиља.''

Започето 1928. као роман о Џему, млађем сину султана Мехмеда Освајача, пораженом од брата Бајазита у сукобу око престола, дело је прерасло у параболу о уклетом месту, цариградској тамници коју хапсеници зову ''Проклета авлија'', у коме се укрштају судбине више ликова. ''Проклета авлија'' је објављена 1954. године. Средишње место у приповести добио је Џемов биограф, Ћамил, младић из Смирне, контемплативни сањар, аскета и занесењак, који себе идентификује са султановим сином чији живот проучава. Њему насупрот налази се управник тамнице, Латифага, кога сви зову Карађоз, и који је оличење демонске силе живота. Животна девиза Карађозова је да на свету нема невиних, сваки је човек за нешто крив. Сукоб ових супротстављених сила Андрић ће развити у причу о тамновању, пролазности, подељености света и вечном сукобу супротстављених облика људске егзистенције.

Наш саговорник се Андрићевим делом бави и као научник. У својству приређивача учествује у пројекту критичког издања дела Иве Андрића, где је приредио неколико дела. Тренутно критички приређује роман ''Проклета авлија''. Захваљујући томе, он је ово дело пажљиво прочитао више десетина пута. Чућемо како је дело открио и заволео, како га је доживео у првом читалачком сусрету а како у свим каснијим читањима.

Милан Алексић је дипломирао српску књижевност и језик са општом књижевношћу на Филолошком факултету у Београду, где је магистрирао и докторирао, и где ради као ванредни професор на предмету Увод у српску књижевност. Секретар је Српске књижевне задруге и члан Управе Друштва за српски језик и књижевност Србије. Главни је уредник часописа Свет речи чији је издавач Друштво за српски језик и књижевност Србије.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво