Извор и грм

У вечерашњој емисији саговорник нам је Никола Ђурица, песник и музичар. Он представља књигу под називом ''Елеазар или извор и грм'' Мишела Турнијеа. Филозоф по образовању, Мишел Турније (1924–2016) је за роман ''Петко или лимбови Пацифика'' добио Велику награду за роман Француске академије, а за роман ''Краљ Виловњак'' престижну Гонкурову награду. Његова литерарна инспирација укључивала је традиционалну немачку културу, католичанство и филозофију Гастона Башлара. Турније је у више наврата истицао да је удео приватног и измишљеног у његовом стваралаштву минималан. У једном интервјуу је рекао: ''Мој приватни живот ме не надахњује. Он није незанимљив, али ја из њега не извлачим никакав књижевни сок. Мени је потребан Мојсије.''

Роман који наш гост представља у потпуности потврђује ове пишчеве речи. Дело са снажним библијским подтекстом, ''Елеазар или извор и грм'', говори о животу ирског пастора Елеазара и о исељеничком путу његове породице за Америку. Током пута, који траје 40 дана, на броду ''Нада'', јунак ове књиге постаје свестан чињенице да он на неки начин понавља Мојсијеву животну причу. Мојсије је провео 40 дана на гори Синај, где је примио Десет Божијих заповести. Захваљујући том сазнању, Елеазар доживљава религиозно просветљење.

Наш саговорник говори о томе како је открио роман ''Елеазар или извор и грм'' и шта му он значи у животу. Биће речи о слојевитости овог дела, о ликовима и симболима употребљеним у њему, а пре свега о симболици извора и грма. Ова два кључна симбола указају на супротност људског и божанског принципа постојања.

Никола Ђурица је дипломирао историју уметности на Филозофском факултету у Београду. Објавио је песничку збирку под називом ''Ноћне животиње''. Свира бас гитару у алтернативном рок бенду Потоп. Организатор је и водитељ поетских вечери ''Пет Минута Пажње'' од 2017. године, и модератор на различитим књижевним дешавањима.  

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво