Читај ми!

Данас је Видовдан

У Крушевцу је свечано обележен Видовдан. Председник Александар Вучић положио је венац на Споменик косовским јунацима. Поручио је да Србија данас тај велики празник слави као победник, као народ и држава који су се из пораза уздигли, научили лекције, запамтили грешке, али пре свега као слободни и поносни људи. Вучић је после седнице Владе Србије у Крушевцу, нагласио да су основне вредности наше земље независност, слобода и мир, без чега нема остварења наших националних интереса.

Премијерка Ана Брнабић честитала је грађанима Србије Видовдан, за који је рекла да је важан датум у колективној свести нашег народа и један од темеља српског колективног идентитета, а грађанима Крушевца 650 година од оснивања града. Она је, после седнице Владе у том граду, поручила да је у Крушевац и цео Расински округ у последњих девет година уложено више од 300 милиона евра.

Видовдан на Косову и Метохији обележавају Срби и Српска православна црква. Патријарх српски Порфирије служио је свету архијерејску литургију. Поручио је да Албанце видимо као своју браћу са којима можемо да живимо. Патријарх  је на Газиместану служио парастос палим српским јунацима у Косовској бици.

У Крагујевцу је у току тактичко-технички збор под називом „Отворени дан", коју организује министарство одбране и Војска Србије. Поред опреме и технике, припаднци војске приказују борилачке вештине и своја знања и умећа.

На петој Европској олимпијади из физике екипа Србије освојила је четири медаље. Ученик трећег разреда Математичке гимназије у Београду Душан Бегуш освојио је златну медаљу, матурант те гимназије Петар Самарџић сребрну, док су бронзано одличје примили матурант Гимназије у Крушевцу Јован Марковић и матурант гимназије "Светозар Марковић" из Ниша Момчило Тошић. Матурант Математичке гимназије Павле Пакаловић добио похвалу.

Дочек кошаркашица Србије, које су освојиле злато на Европском првенству, биће организован у 20 часова у Београду, на платоу испред Старог двора. Изабранице Марине Маљковић претходно ће примити председник Србије.

Чувена српска атлетичарка Вера Николић преминула је у 73-ћој години.  Била је једина српска сениорска светска рекордерка у "краљици спортова". Држала је светски рекорд у трци на 800 метара три године, од 1968-ме до 1971-ве. Два пута је била шампионка Европе у трци на 800
метара.

Новак Ђоковић отвара програм такмичења на Вимблдону на централном терену против Британца Џека Дрејпера. Најбољи тенисер свет брани титулу из 2019-те године, када је у финалу савладао Роџера Федерера.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Тина Амић и Реља Трајковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво