Читај ми!

Уљана репица у добром стању, али приноси неће бити рекордни

У Србији је завршена пролећна сетва, а очи ратара упрте су сада у озиме културе које треба да им донесу прве приходе ове године. Међу њима је и уљана репица, која је засејана на око 20 хиљада хектара, а тренутно је у добром стању. То нам је потврдила Ана Марјановић Јеромела, стручњак за уљану репицу из новосадског Института за ратарство и повртарство. Она каже да је рано да се говори о приносима који ће понајвише зависити од временских прилика у наредном периоду. Рекорде, ипак, не треба очекивати јер је уљана репица слабије развијена него што је уобичајено за ово доба године.

Произвођачи јагода у шабачком крају задовољни су родом и ценом. Кажу да је то производња јагода исплатива под условом да се примењује пуна агротехника и да се сви послови обаве у оквиру породице, јер је све теже пронаћи додатну радну снагу.

Удео сточарства у пољопривреди развијених земаља је 60 одсто, док је код нас упола мањи. Зато ће Министарство за бригу о селу у наредном периоду посебну пажњу посветити развоју сточарских задруга, изјавио је надлежни министар Милан Кркобабић на скупу "Значај сточарства у производњи хране и одрживом развоју села" у Српској академији наука и уметности.

У емисији "Недељом за село" представићемо вам и чланове породице Рајковић који у селу Ђунис код Крушевца имају расадник где производе четинаре, лишчаре, украсне траве... У посао на имању укључила су се и двојица синова, која управо због тога студирају шумарство у Београду.

Због епидемиолошке ситуације,  ни ове године традиционални Пољопривредни сајам у Новом Саду неће бити одржан на уобичајен начин. Уместо тога, Новосадски сајам од 18. до 21. маја на онлајн платформи организује "Дане пољопривреде". У фокусу догађаја биће субвенције и новчани подстицаји пољопривреди и руралном развоју, а о томе шта још чека посетиоце на виртуелним штандовима разговарали смо са представником за штампу Новосадског сајма Горданом Кнежевић.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво