Читај ми!

Цвет Наталијина рамонда - и симбол, и лек

Биљка Наталијина рамонда, посебно њен љубичасти цвет, надалеко чувен по лепоти, већ је добро позната као сибмол победе српске војске у Првом светском рату и као наш амблем празника, Дана примирја. Већ је добро познато и да је то угрожена и зато заштићена врста ретких биљака васкрсница, а осим код нас, има их још само на Пиринејском полуострву, у Бугарској и у Грчкој. Међутим, новост је да би у будућности Наталијина рамонда могла да буде знана и као извор за базу иновативног лека за почетну фазу Паркинсонове болести, после Алцхајмерове, другог најчешћег прогресивног неуродегенеративног поремећаја. На томе ради тим српских научника који предводи др Марија Видовић, научни сарадник Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду, која је и наша саговорница о тој теми.

Представићемо вам и Теодору Милошевић, апсолвенткињу Фармацеутског факултета у Београду, победницу Европског такмичења студената фармације у области саветовања пацијената, у конкуренцији више од педесет колега са универзитета широм континента. Разговор са нашом успешном студенткињом биће и додатна прилика да се скрене пажња на чињеницу која се често пренебрегава - да је саветодавна улога фармацеута данас на првом месту у оквиру примарног нивоа здравствене заштите.

Професорку Горицу Цвијановић са Института за информационе технологије Универзитета у Крагујевцу замолили смо да нас више упути у будућност органске пољопривредне производње у нашој земљи, посебно у контексту најновијег повећања буџета за субвенције у тој области. А  Александра Поповић, директорка пројекта "Србија иновира", који су заједнички покренули ИЦТ Хуб - Центар за развој технолошког предузетништва и иновација и УСАИД, откириће како ће се у наредне четири и по године радити на успостављању првог српског суперкластера који ће утицати на повећање конкурентности Србије на међународном тржишту.

Пред прву репризу нове представе на репертоару Српског народног позоришта у Новом Саду, „Осамнаест мачака и лимар Херман Брум" са поднасловом „Лаки комад о смешном и гнусом" по тексту Милоша Николића разговараћемо са редитељем Иваном Церовићем.

Са вама - Елизабета Арсеновић. 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво