Читај ми!

Пехар за академце

Будући академски грађани Србије, студенти Факултета организационих наука, заједно са појачањима из света футсала, фуриозно су ушли у ову сезону. Пре неколико дана освојили су први пехар, и то онај из најмасовнијег такмичења, Купа Србије- у Вршцу, против ривала који ове сезоне, такође, има велике снове, екипе Новог Пазара, који је тако трећи пут поражен у финалним утакмицама. Трофеј је завршио код изабраника тренера Милоша Алиловића, и то из руку првог човека српског футсала Бојана Павићевића, за велику радост Београђана, који су истакли и најозбиљнију кандидатуру за шампионски трофеј, уједно дуплу круну, пошто у плеј-оф крећу са првог места на табели Прве футсал лиге.

Не може се порећи да је футсал репрезентација Србије одиграла у стилу колега са великих терена и зеленог тепиха- учинила је да грицкамо нокте до последњег часа, али на крају ипак успела да се пласира на једно велико такмичење, после победе у Зеници, над одговарајућом селекцијом Босне и Херцеговине, иначе првопласираном у нашој квалификационој групи. Жреб за Светско првенство у Литванији 2021. (траје од 12. септембра до 3. октобра) одржаће се у Цириху, 1. јуна. Србија се налази међу 18 познатих учесника, дакле - чека се још шест (два из Азије и четири из Средње, Северне Америке и Кариба). Или, да будемо још прецизнији, сем наше репрезентације, са Старог континента своје представнике у Литванији имаће још и Португалија, Шпанија, Русија, Чешка, Казахстан и домаћин Литванија. На ту тему разговарамо са стандардним репрезентативцем футсал селекције Србије, нашим интернационалцем Марком Радовановићем.

Наш саговорник овог поподнева је и Срђан Рики Антић, кошаркашки тренер - ФИБА Инструктор, који је своје 40-годишње бављење спортом усмерио у креирање иновативних програма Кошаркашка јутитмија (програм за развој когнитивних способности, намењен деци од 6-11 година) и Кардио Баскет (аеробни фитнес тренинг за све узрасте оба пола) ,које у оквиру пројекта "Док се други баве спортом - спорт се бави нама" релизује "Basketball IQ Academy" , чији је Антић суоснивач и главни тренер. Топла препорука за све који су пандемију короне углавном проводили у кућама, како и треба, али притом запостављајући вежбе, кондицију, тренинге. Антић је идеална станица за ново захуктавање машине зване организам, а и делује позитивно, као `Политикин забавник`, на полазнике од 7 до 107 година.

Почела је голф сезона у Србији, први турнир био је у лепом, питомом Жабљу, у организацији голф клуба `Центар`. Иначе, голф асоцијација наше земље броји више од 700 такмичара, који су чланови пет клубова. Нажалост, у Србији постоје само два терена, али ако је за утеху- постоје кампови у оквиру којих тренирају и најмлађи голфери. Занимљиво је да на свету не постоје два иста терена, сваки је посебан на свој начин, а како се професионални играчи сналазе на њима- испричаће нам наша саговорница, која најављује и пројекат `Голфом кроз регион`. Причаће нам Зорица Мраовић, менаџерка клуба `Центар`

Ида Престер има доста навијача широм региона, не може се порећи да их је често радовала током пандемије, била је од ретких који су нешто снимали и то обавезно испаћали и адекватном видео продукцијом. Тако је и сада, с њеним потпуно новим синглом, композицијом под називом Сад. Ида у песми позива на повратак у садашњост, одбацивање фокуса са свега негативног, јер сваки тренутак је драгоцен и посебан. Овај сингл ћемо дефинитвно памтити по импресивном видео споту, којим доминирају врхунски специјални ефекти и идиличне пастелне боје, достојан управо светских музичких звезда, који је осмислила и режирала Идина вишегодишња сарадница Marcella Zanki.

Као и сваке суботе, и ове- поред спорта- третирамо и дешавања из света културе, јавног и уметничког живота, свега што се дешава крај нас. `Дизајн једног минута`-назив је изложбе Далиборке Ђурић у Малој галерији УЛУПУДС-а. У Галерији савремене уметности Народног музеја у Пожаревцу постављена је гостујућа изложба Градског музеја Бечеј, под називом `Трагом коњаника ратника-200 година владавине Авара`, ауторке Браниславе Микић-Антонић. Нова тематска изложба `Традиционалне позоришне лутке Малија - из збирке Андреја Јеровшека` и збирке Музеја афричке уметности отворена је јуче у музејском здању код мале Топчидерске звезде. У Опери и Тетру `Мадленијанум` прексутра, у понедељак, биће одржана промоција књиге `Аписова клетва и друге драме`, Миодрага Мије Илића, новинара и драмског писца. `Варијације у стаклу`-назив је новог циклуса слика уметника Драгана Павловића. Радови ће бити изложени од 26. априла у београдској галерији `Сингидунум`. У Омладинском позоришту "Дадов" у понедељак, 19. априла, премијерно ће бити изведена представа "Шта је собар видео". Режију комада рађеног по тексту енглеског писца Џоа Ортона, потписује Срђан Карановић, професор на Факултету драмских уметности у Београду и некадашњи члан "Дадова". Како је ову представу доживела једна од њених учесница, глумица Јелисавета Кораксић, чућемо током емисије.

Четири нове изложбе обележиће април и мај у Културном центру Београда, биће постављене до 3. јуна. У Галерији Народног музеја у Врању отворена је изложба нишке уметнице млађе генерације Данијеле Димитријевић. Од уторка, 27. априла 2021. године, у холу Народног музеја Зрењанин биће доступна изложба "Арт дијалог` - фотографије Вукице Микача и пастели Дејана С. Богојевића. Сутра, у недељу, од 18 часова, у Салону код Порте, Удружење `Тачка сусретања`. . у Вршцу приређује `Музички интермецо` са Ивоном Бужек и гостима.Удружење "Ореол Тим" из Новог Сада започиње нови пројекат, мини-серијал "Искушеније". У Музеју језика и писма у Тршићу, у организацији Центра за културу "Вук Караџић" у Лозници, у оквиру овогодишње културне светковине "Дани Музеја језика и писма" отворена је изложба "Писање, штампање, дигитализација - промене заједница и замишљања", ауторке Ане Чугуровић, кустоса етнолога-антрополога у Центру за културу. Градоначелник Крагујевца Никола Дашић састао се, пренео је званични сајт крагујевачке градске управе, са директором продукцијске куће `Long Play` и организатором `Арсенал феста` Зораном Вуловићем, како би започели припреме за организацију фестивала и предузели све што је могуће да се та музичка манифестација одржи ове године у Крагујевцу.

У организацији Удружења "Циркусфера", на сцени Битеф театра вечерас гостују млади уметници и трупе из Шпаније, Француске и Шведске. Уторак, 20. април, последњи је дан када се рок-бендови могу пријавити за учешће на овогодишњој "Мајској гитаријади", коју организује Центар за културу Пожаревац. Захваљујући средствима добијеним на конкурсу „Телекома", Народна библиотека „Душан Радић" у Врњачкој Бањи и овдашњи Културни центар започели су реализацију заједничког пројекта дигитализације текствова из „Куће сценарија". Колекционар и историчар уметности Драган Николић део своје колекције изложио је у Музеју рударства и металургије у Бору, на поставци под називом Хартије од вредности у Југославији Изложба фотографија под називом `Нови талас у Београду: Пакет аранжман (1981-2021)`, аутора Зорице Којић и Драгана Амброзића, отворена је на Калемегдану. За нашу емисију говоре још и Александра Балмазовић, Јанко Поповић-Воларић, Игор Маројевић, Татјана Мандић Ригонат, Андреа Стојадинов, Милица Мандић, Мирко Нишовић, Ивана Шпановић, Горан Петровић, Јагош Марковић, Дејан Николић, Остоја Мијаиловић, Предраг Мики Манојловић... 

Биће ту, са нама, и ове суботе, витез кулинарства Милијан Стојанић, са новим предлогом јеловника за недељни ручак. Пратићемо промене резултата на утакмицама Линг Лонг Супер лиге и других европских шампионата, говорити о тенису, неуспелом покушају формирања лиге богатих у фудбалу, другим актуелностима из земље и света. Све то уз ревију лаких, ведрих, лепих нота, какве одговарају овом пролећном дану. Катарина Епштајн, Весна Гемовић и Саша Хајдин чланови су сталне поставке ове емисије.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво