Читај ми!

Име које се тешко изговара - Бамланивимаб

Ових дана код нас је стигао нови лек против короне, америчког прозвођача, који може да спречи компликовање клиничке слике болести. И компанија "Фајзер" најављује завршна испитивања нове врсте лека против ковида 19. Иако се већина пацијената лечи антибиотицима, стручњаци сматрају да већ сада постоје одређени медикаменти који су ефикаснији у борби против короне. Важно је напоменути, да нови лекови само умањују последице ковида, а не доводе до излечења. Јединственог лека против короне још увек нема, иако на његовом проналажењу у овом тренутку раде научници у скоро 500 клиничких студија широм света. О томе разговарамо са професором Медицинског факултета, клиничким фармакологом др Срђаном Пешићем.

Годину дана од почетка пандемије дошло је до великог скока броја гладне, изоловане, злостављане и анксиозне деце, упозорава УНИЦЕФ. Како кажу, образовање је прекинуто за стотине милиона деце док је њихов приступ услугама заштите и здравственим услугама, укључујући рутинско вакцинисање, озбиљно угрожен. Како ублажити евидентно назадовање у свим областима живота најмладјих, разговарамо са представницама УНИЦЕФ-а др Јеленом Зајегановић која води програм здравља и раног развоја детета и Тањом Ранковић из програма образовања.

Потрага за сродном душом на интернету приметно је већа током пандемије, па се у многим европским земљама сада масовно користе сајтови за упознавање. Број људи у потрази за емотивним партнером на сајтовима попут Meetic-а, Tinder-а, Bumble-а порастао је за 40 одсто. Упркос многим негативним предвиђањима, локдауну и свим ограничењима као што су затворени ресторани и обавезно ношење маски и на отвореном и у затвореном, они који су сингл, али често и они који су у вези, очигледно не одустају од свог љубавног живота.

Са вама је Мирјана Никић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво