Читај ми!

Чекајући Пиксија

Како и доликује овој нашој емисији, пратимо бројне актуелности из света спорта, баш као и оне из других сфера живота, укључујући културу и уметност. Драган Стојковић Пикси тек што није и званично постао селектор фудбалске репрезентације Србије. Фудбалери Црвене у лепом светлу су се представили Европи, кроз реми са екипом Милана на свом стадиону. На те теме разговарамо са фудбалским тренером Дејаном Ђурђевићем, док нам је саговорник кроз кошаркашке приче Ненад Трунић, дугогодишњи кошаркаш, потом тренер и професор на факултету Сингидунум. Он ће говорити о пласману репрезентације Србије на Првенство Европе, као и о играма Црвене звезде у Европи и на домаћој сцени, где је прошлог викенда освојила Куп Радивоја Кораћа.

Женски фудбалски клуб Црвена звезда направио је добар посао тек завршеним припремама у Шапцу, где су на окупу биле чланице сениорске екипе, Б екипе која игра у Првој лиги Србије, као и омладинке у црвено-белим дресовима.  Сандра Сремчевић, председница Звездиног погона за даме, јасно је зацртала циљ да овим девојкама обезбеди будућност, шансу да живе од фубала у својој Србији, за тако нешто им је неопходан успех на пролеће. Даме из Љутице Богдана добиле су и новог шефа струке, од пре два дана у тој улози је Михаило Пикси Јовановић, знано име београдског фубала и власник клуба Атаканте, препознатљивог по раду са млађим категоријама. Тамо су прве кораке начиниле и неке од Звездиних девојчица, па је ово само продужетак лепе и конструктивне сарадње.

Почео је и нови шампионат у ватерполу за даме. После два одиграна кола, на челу табеле, без пораза су екипе Палилуле, Војводине и Таша 2000. Прошлог викенда, у дербију првенства, Палилула је била убедљива у дуелу са Црвеном звездом и савладала је резултатом 16:9. Вечерас, у шлагер сусрету 3. првенственог кола, Војводина дочекује Палилулу, обе екипе јавно изражавају жељу и намеру да дођу до нових бодова. Актуелни освајач Купа, Војводина се, уз остало, појачала и на позицији центра, где сада игра, први пут у европским клубовима, 22-годишња Мари Космо из Бразила. На путу ка Новом Саду затичемо Теодору Рудић, која је један од главних адута београдског клуба у данашњем дербију. 

Новак Ђоковић пласирао се у своје девето финале на `Аустралијан Опену`, победом над откровењем овог турнира Асланом Карацевом. Први рекет света све је решио у три сета, без много мука и тако себи омогућио два дана одмора пред сутрашње финале, у коме ће му ривал у Мелбурну бити Данил Медведев. Новак не крије да му је Рус најнезгоднији ривал на турниру, јер се изузетно добро креће, убитачно сервира, сјајан је тактичар. До сада су се састајали седам пута, биланс је на страни Ђоковића 4:3, надамо се да ће после овог дуела бити још и бољи у корист српског аса. О сутрашњем финалу, као и о данашњем у категорији дама, где су играле Осака и Брејди, разговарамо са тениским експертом, дугогодишњим селектором наше Дејвис куп репрезентације, Радмилом Арменулићем.

Поводом Сретења, Дана државности и уставности Србије, на свечаности у Палати Србија председник Србије Александар Вучић Сретењским признањима одликовао је заслужне појединце и институције у области културе, медицине, привреде, спорта, науке, дипломатије. Међу лауреатима је и женски фудбалски клуб Спартак, који је изузетним резултатима током последњих сезона био не само најтрофејнији колектив код нас, већ је стекао и запажено место на европској фудбалској мапи. Примајући високо признање, генерални секретар ЖФК Спартак Бојан Арсић истакао је да је то у име свих генерација трофејне плаво-беле породице, за заслуге и постигнуте резултате , за афирмацију женског спорта и пола века постојања клуба кога смо редовно пратили и у овим нашим емисијама.

Говорићемо, током поподнева, и о краљици спортова- у атлетској дворани на Бањици данас се одржава првенство Србије за јуниоре и јуниорке. Нова генерација младих атлетичара из викенда у викенд бриљира на домаћим и иностраним турнирима и митинзима и пуни батерије љубитеља овог лепог спорта. Поменућемо и топли, пријатељски гест Атлетског клуба Црвена звезда, који се нашао у невољи великом асу у скоку у даљ, незаборавном Ненаду Стекићу, чије је здравље нарушено и који није могао да функционише без колица на батерије. Звездаши су прискочили у помоћ, дали су све од себе Младен Гајић, генерални секретар Звезде, затим Милорад Јованчевић, отац и тренер Стекиног спортског наследнике у тој дисциплини Страхиње, много је значила и подршка чувеног доктора Јована Ђуровића и Невена Ранића, тренера и потпредседника црвено-белих. Стекић, дугогогодишњи власник рекорда 0д 8.45 метара, на Сретење је добио колица уз која ће моћи да излази на ваздух и коначно изађе из четири зида, на шта је дуго био принуђен.

Вечерас ће премијерно на малим екранима бити приказана `Дара из Јасеновца`, филм који је померио много тога и захваљујучи коме се, после толико деценија, прича о злочиначким делима према српском народу. Уочи тв премијере, чућемо глумца Марка Јанкетића и сценаристкињу Наташу Дракулић. Игор Маројевић убедљиво је освојио престижно признање `Меша Селимовић`, чућемо током емисије и њега, као и новопостављену директорку Музеја савремене уметности Маријану Коларић, љубитељима уметности познату и по томе што је директорка и главна кустоскиња галерије `Новембар` у Београду.

Београдска `АРТЕ` галерија представља изложбу `Петар Омчикус`, поводом обележавања 70 година од прве самосталне изложбе овог неуморног ствараоца и једног од најзначајнијих југословенских и српских сликара.  У издању реномиране издавачке куће `Хиша поезије`, ових дана је на словеначком језику објављена књига `Срце круга`, истакнутог песника и академика Риста Василевског. Серијали "Вековници" и "Живот и смрт" које је написао предавач у Школи стрипа Марко Стојанови', а нацртали његови ученици, уврштени су у познатој књизи Пола Гравета "1001 стрип који морате прочитати у животу", у којој се налазе најбољи стрипови који су објављени током 2020. године. Ово је рекордни, шести пут да се стрип "Вековници" нашао на листи најбољих стрипова. У Галерији УЛУС, у Кнез Михајловој улици број 37 . отворена је самостална изложба Јане Стојаковић под називом "Нова сегрегација".

У организацији Народног музеја у Аранђеловцу, у склопу Сретењских свечаности и поводом 40 година рада ове културне институције, отворена је изложба `Када је занат био златан`, аутора Лиле Дробац-Крстић, кустоса етнолога. Изложбом `Бранко Миљковић- писма и посвете из заоставштине`, Народни музеј у Нишу обележава шест деценија од трагичне смрти једног од најдаровитијих српских песника. У пожаревачкој Галерији савремених уметности на Старом корзоу отворена је аудио-визуелна изложба са пет прича аутора под псеудонимом Милисекнд. Овогодишњи фестивал документарног филма `ДОК 3` одржава се од 25. до 28. фебурара у `Комбанк дворани`. Ни седмица за нама није другачија од претходних, одлазе неки драги људи - остали смо без два иситинска уметника, мајстора у својим фаховима, Ђорђа Балашевића и Бранка Марушића Чутуре.

У Великој сали Студентског културног центра у понедељак, 22. фебруара очекује нас концерт катедре за соло певање Факултета музичких уметности. У Дому омладине Београда истог дана одржава се `Monday Blues`, на коме музичари изводе блуз стандарде, уз бесплатан улаз за посетиоце. У галерији Сингидунум, у Кнез Михајловој улици 40, изложбу под називом `Лепота тајне` представља Тања Бабић. Међународни дан матерњег језика, 21. фебруар, у Кладову обележавају на посебан начин- Библиотека Центра за културу, с циљем да промовише језичку културу и разноврснос,т као и мултилингвизам, и ове године приређује изложбу речника и уџбеника.

Дијана Милошевић, директорка `Дах театра` и професорка Института за уметничку игру номинована је међу 27 жена из целог света за награду која се додељује водећим позоришним светским уметницама. Премијера програма `Showcase`, у кореографијама и извођењу студената поменутог Института, биће изведена 27. фебруара на Великој сцени Театра `Вук`. Дом омладине Београда представља изложбу фотограга Хусеина Ђуловића из Новог Пазара.`Кутије сећања`- назив је изложбе Бојана Савића у Малој галерији УЛУПУДС-а. У новом простору Графичког колектива представља се пројекат `Креативно, нестрпљиво, изазовно`, аутора Страхиње Симића и Луке Дробца. `Срећна галерија` СКЦ-а представља изложбу радова из стрип албума за децу `Mausart`. ПСК Победа организује основе високогорства на Копаонику, наредног викенда. Многи ће са сетом читати `Књигу нестајања, кратку шетњу кроз ишчезло`, Ане Ристовић, у издању `Архипелага`, јер је то збирка прича о предметима који више нису у употреби, а постојали су чак и до недавно, до пре једне деценије.  

И у данашњој емисији, чија је продуценткиња Весна Гемовић, чућемо витеза кулинарства Милијана Стојанића,са новим предлогом јеловника за недељни ручак. Од старитета- предлажемо добре милозвучне мелодије из златних осамдесетих година прошлог столећа, али препоручујемо и новитете са домаће и стране музичке сцене, свега тога биће и ове суботе у породичном магазину Радио Београда 1.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво