Читај ми!

Коронавирус и вакцина - трка са препрекама

Иако вакцина није „чаробни штапић“, да ли једино она може спасити човечанство од катастрофа већих размера, баш као што је то чинила у различитим историјским епохама.Како смо дошли у ситуацију да у 21 веку усред пандемије која је уздрмала читав свет и показала да смо много рањивији него што мислимо, расправљамо да ли нам је вакцина потребна или не? Шта је заправо изазвало оволике сумње у вакцине и јачање антиваксерског лобија?

У Србији је, пре трећег пика епидемије, имунитет на корону стекло 20,7 одсто становништва, а на вирус су најотпорније особе млађе од 19 година. Ово показују резултати националне студије серопреваленције становништва, коју је спровео Институт за епидемиологију Медицинског факултета у Београду. Колико је важан колективни имунитет на коронавирус, каква су нова научна сазнања о томе колико трају стечена антитела и како се користе у лечењу оболелих?

Због чега је дигитална писменост једна од кључних вештина савременог човека и колико му она омогућава да утиче на креирање друштвене стварности? Уз социјалне мреже грађани Србије дневно проведу 104 минута, телевизију гледају 77 минута, док за читање штампе издвоје свега 23 минута. То су само неки од података из истраживања које су спровели ЦЕСИД и Фондација „Пропулсион", уз подршку USAID-а. Ко су корисници друштвених мрежа и како се сналазе у сложеном свету милионских садржаја?


Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво