Читај ми!

IN MEMORIAM: Иван Бекјарев ( 1946-2020)

Памтићемо га као Курчубића у „Бољем животу“, као Цанета Курблу у „Отписанима“, као управника нацистичког логора Бањица у истоименој серији, као Тому Грковића у филму „Боксери иду у рај“, по тумечењима Нушићевих ликова у позоришним представама, и по још многим улогама у позоришту, телевизијским драмама и серијама, по филмским улогама за које је добијао признања и награде.

Глумац Иван Бекјарев одиграо је више од 150 улога у позориштима а прву улогу добио је у Југословенском драмском позоришту чији је члан био у периоду од 1968. до 2001. године. Добитник је две Годишње награде овог позоришта за улоге у представама „Ноћас је ноћ" (1982, за ову улогу исте године добио је и награду Удружења драмских уметника Југославије) и „Марио и мађионичар" (1992). За улоге Јордана у представи „Побратим" Народног позоришта и Панкрациjа у представи „Терговци" Југословенског драмског позоришта, добио је Октобарску награду града Београда, 1994.

На филму је дебитовао 1967. у остварењу „Боксери иду у рај" у којем је главну логу тумачио Мија Алексић. Наредних деценија снимаће филмове у земљи и иностранству, постати члан Академије за филмску уметност и науку, и добити Плакету Југословенске кинотеке за изузетан допринос развоју филмске уметности, 2012. Године. Славу и популарност је стекао захваљујући ликовима које је тумачио у телевизијским драмама и серијама као што су „Бољи живот", „Срећни људи", „Отписани", „Пад династије Обреновића". За улогу у телевизијској серији „Бањица" 1984. проглашен је за личност године у Југославији:

Био је редовни професор глуме на Академији уметности у Београду од њеног оснивања.
Поводом одласка глумца Ивана Бекјарева, у вечерашњој емисији „Иза кулиса" слушаћемо његова сећања на детињство, школовање и прве наступе у аматерским позориштима, његова казивања о позоришту, телевизији и филму, о глумачкој уметности и улогама по којима га памтимо.

Аутор и водитељ: Тања Гајовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво