Читај ми!

Расте број прегледа у ковид амбулантама

Београд, Скопље и Тирана потписали су Меморандум о разумевању и сарадњи у борби против вируса ковид-19, а у оквиру иницијативе Мали Шенген, потписан је и међудржавни споразум Србије и Албаније о слободном кретању грађана. Уз споразуме две земље који већ постоје са Северном Македонијом, сви грађани чланица иницијативе могу на том простору да путују само са личном картом. Договор о сарадњи у здравству, омогућује неопходно лечење, без посебних трошкова. Председник Александар Вучић је на онлине конференцији нагласио је како је Мали Шенген иницијатива која ће допринети повезивању и напретку Западног Балкана. Премијери Зоран Заев и Еди Рама очекују и потврђивање заједничке европске перпсективе региона.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је ситуација са корона вирусом најгора у Београду, где је највећи број оболелих и највећи притисак на здравствене установе, те навео да је у главном граду сада слободно око 300 места у болницама, као и да расте број прегледа у ковид амбулантама. Лончар је навео да ће прва следећа болница која ће комплетно ући у ковид систем бити Општа болница Панчево. Институт "Бањица" овог пута неће бити ковид болница, како би могао да обавља свој редован посао. "Од јуче је и КБЦ 'Земун' комплетно ковид болница", подсетио је Лончар.

Према најновијој пројекцији коју су урадиле Европска комисија и ММФ, Србија бележи најмањи пад БДП-а у Европи од само 1,5 одсто. Новости преносе да остале земље у региону имају већи пад од Србије: Бугарска је на 4 одсто у минусу, Македонија на 5,4 одсто, Мађарска 6,1 одсто, Босна и Херцеговина 6,5 одсто,  Хрватска на чак 9 одсто, док Црна Гора има пад од 12 одсто. Иза Србије нашле су се и велике европске земље као што је Немачка која има пад од 4,1 одсто, а највећи пад БДП-а бележи Шпанија - чак 12,8 одсто.

Један од чланова Главног штаба и портпарол такозване Ослободилачке војске Косова Јакуп Краснићи изјаснио се да није крив по оптужбама за ратне злочине и злочине против човечности ОВК-а у периоду од марта 1998-ме до септембра 1999-те године за које га терети хашко Специјализовано тужилаштво за злочине ОВК. Изјавио је да је та оптужница велика неправда и увреда за њега и његов народ. Краснићи је један од четворице оптужених за ратне злочине и злочине против човечности О-Ве-Ка 1998-ме и 1999-те године, поред Хашима Тачија, Кадрија Весељија и Реџепа Сељимија, који ће се пред судом појавити касније данас, односно сутра и прекосутра, на посебним рочиштима. 

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Тина Амић и Реља Трајковић.

Продуцент Алекандар Радовић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво