Берта фон Сутнер

“Против неправде се, онда кад се она препозна, мора борити, јер не преостаје ништа друго. Ћутање о томе, чак и с презрењем, достојно је презира. Не треба да реагују само они који су погођени, чак и они који нису ни на једној страни сукоба, чим виде неправду, треба да јој се супротставе. Ћутање је учествовање у кривици и понајвише почива на оним истим мотивима као и ћутање погођених - на страху. Само се не огрешити... само не навући неку невољу, то је основни мотив за отмену суздржаност.....”

Берта фон Сутнер је 1. децембра 1905. године, у Висбадену, држала предавање о мировном покрету, када су је обавестили да треба да доплати трошкове поштарине за телеграм који је требало да јој буде уручен. Пошиљалац није платио довољно при слању, и на Фон Сутнеровој је било да доплати и прими пошиљку, или да одбије и са закашњењем се упозна са садржајем телеграма. Увређена, најпре је одбила, а потом је ипак платила. У њеном дневнику остала је записана реченица: "Труд се исплатио." Јер у телеграму је писало да је бароница Берта фон Сутнер, рођена као грофица Кински фон Вхиниц и Тетау, аустријска књижевница и мировна активисткиња, добитница Нобелове награде за мир за 1905. годину.

После Марије Кири, која је 1903. године највише светско признање за физику поделила са супругом Пјером и Анријем Бекерелом, Берта фон Сутнер била је друга жена којој је додељена Нобелова награда, прва која ју је добила за мир и први аустријски лауреат из заоставштине Алфреда Нобела.

Берта фон Сутнер је данас готово заборављена, а све до почетка Првог светског рата била је позната пре свега по свом роману "Доле оружје", које је било једно од најпродаванијих штива и чији је наслов прерастао у слоган и њену идеју водиљу. Борила се за мир у свету, за разоружање, једнакост, правду, једнаке могућности за све без обзира на боју коже, веру и пол, за образовање и васпитање без милитаристичких узора. Мајке је молила да деци не дозволе да се играју рата, да им не дају оловне војнике, очеве да им не праве пушке и бајонете, родитеље да не шаљу синове у војне школе... Била је против нарастајућег национализма и антисемитизма, залагала се за ненасилно решавање конфликата и назирала је да Европа само уједињена може да се одупре тежњама појединих држава да изазову рат. Говорила је: "Све док људи буду тежили томе да имају моћ једни над другима, да би задовољили своје интересе на штету других, биће рата. А рат је институција наслеђена из доба варварства која би се морала укинути зарад цивилизације."

Храбра дама заслужна за развој грађанског мировног покрета у сасвим мушком и ратничком 19. веку, када је свако ангажовање жена у јавном животу изазивало саблазан; инспирација Алфреду Нобелу да награди и миротворце - Берта фон Сутнер - наша је данашња гошћа из прошлости.

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво