Све нас је мање и све смо старији

Прошле године у пензију су отишли људи рођени 1954. године. Те године у Србији је рођено 152000 беба. Такође прошле године, у радни узраст ушла је генерација рођена 2004., али те године рођено је тек нешто више од 78000 деце. Слични трендови бележе се и у Европској унији. Број запослених достићи ће максимум ове године, а након тога ће кренути постепени пад. Године 2070. сваки трећи становник ЕУ биће старији од 65 година. Рачуница је јасна и предвидива – биће све више старијих људи док ће се број младих и радно способних смањивати. Како ће мањи број запослених издржавати све већи број пензионера?

Републички завод за статистику урадио је анализу демографских промена у Европској унији и  Србији. Гошћа емисије је Гордана Бјелобрк, начелник Одељења за демографију у РЗЗС-у, а још нека од питања која постављамо су: колико траје просечан људски век у Србији, а колико у ЕУ? Каква је структура домаћинстава код нас и у Европи? Како неповољни демографски трендови утичу на борбу против актуелне кризе изазване вирусом корона?

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво