Интервентни откуп јунади-рука спаса за произвођаче

Воћари у Србији приводе крају бербу нектарина, бресака и шљива, а предстоји берба најраспрострањенијих сорти јабука. Произвођачи очекују добар род, а стручњаци тврде да ће и цена јабука ове године бити одлична јер је подбацила производња у Пољској.

Почетак кампање прераде шећерне репе у знаку је добрих приноса и солидне дигестије, мада је производњу пратило много изазова, посебно у време сетве и током првог дела вегетације.

Због пада тражње за јунећим месом на светском и домаћем тржишту за чак 70 одсто, држава је одлучила да помогне произвођачима интервентним откупом товне јунади вредним 2 милиона евра. Обезбеђена је  откупна цена од готово 2,15 евра  по килограму. Иако је поново почео извоз за Кину и Турску, одлука о откупу донета је како би се сачувала производња јунади у Србији, која је изложена негативним последицама корона вируса, наводе у Министарству пољопривреде.  У Производној групи товљача јунади кажу да је интервенција државе од кључног значаја за опстанак товног говедарства.

Ових дана фармери спремају силажу, као и сенажу за зиму. О важности исхране стоке разговарали смо са стручњаком за ту област, професором Пољопривредног факултета у Земуну Ненадом Ђорђевићем.

У емисији Недељом за село чућете и како искључиво од пољопривреде живи десеточлана породица Трифуновић из села Кључ код Мионице.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се