In memoriam: Марко Поповић (1944-2020)

Поводом одласка једног од наших најбољих познавалаца средњовековних градова и тврђава, вечерас ћемо слушати емисију „Код два бела голуба“ из 2014. године у којој је гост био археолог Марко Поповић.

Марко Поповић родио се у Ужицу, одрастао је и школовао се у Београду, где је на Одељењу за археологију Филозофског факултета дипломирао, магистрирао и докторирао на тему „ Настанак и развој фортификације Београдске тврђаве".

Проучавање српских средњовековних градова и развоја војне архитектуре у земљама византијског света представљале су предмет интересовања и инстраживања научног сарадника Археолошког института. Руководио је истраживањима тврђава у Смедереву, Расу и Ужицу као и археолошким ископавањима на више локалитета међу којима су и Браничево, Студеница и Ново Брдо. Аутор је преко 200 научних студија и монографије „Београдска тврђава" у којој је дат комплетан приказ историје ове тврђаве од античких времена до XX века. 

О најзанимљивијим и најзначајнијим тренуцима из историје Београдске тврђаве, о њеном настанку и опстајању кроз векове, археолог Марко Поповић говорио је 2014. године и за емисију „Код два бела голуба" .

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво