Вучић: Тражићемо хитно обустављање радова код Високих Дечана

Након што су настављени радови  на путу у непосредној близини манастира Високи Дечани, председник Александар Вучић најављује  да ће на наредном састанку у Бриселу, од представника Приштине и европских посредника Србија затражити хитно и трајно обустављање грађевинских радова у заштићеној зони манастира Дечани.Министарство културе је упутило протестну ноту званичницима Унеска под чијом је заштитом подручје, а Епархија рашко- призренска тражи од медјународних институција и Приштине обуставу радова и поштовање закона. 

Од данас грађани Северне Македоније, Хрватске, Бугарске и Румуније при уласку у Србију морају да имају негативан Пи-Си-Ар тест, који није старији од 48 сати. Та мера не односи се на наше грађане који долазе из тих земаља. Такође, рестрикције за улазак грађана Црне Горе у Србију престају да важе. Црна Гора је отворила границе са Србијом, Босном и Херцеговином, Албанијом и Северном Македонијом. Услов за улазак у земљу је негативан Пи-Си-Ар тест или позитиван резултат антитела на вирус корона, добијен Елиса серолошким тестом, не старији од 72 сата. 

Почело је постављање споменика Стефану Немањи на Савском тргу у Београду. Споменик је висок 23 метра, из Русије се транспортује у деловима, а рок за постављање је 15-ти октобар. Подизањем овог споменика, Србија почиње да показује поштовање према средњем веку, поручио је заменик градоначелника Горан Весић.У Београд је стигла група руских мајстора који ће изводити радове, а за почетак септембра најављен је долазак аутора споменика, руског вајара Александра Рука-вишњикова.

Због променљивих временских прилика током ове сезоне пчелари очекују да ће количина прикупљеног меда из домаћих кошница, у односу на просечних 6 до 8 хиљада тона, да буде мања за чак 80 одсто. У Савезу пчеларских организација Србије кажу да је малопродајна цена меда, у зависности од понуде и тражње, у неким деловима наше земље већ скочила између 100 и 200 динара по килограму. Залиха од прошле године за сада има, али су при крају. Детаље преноси Иван Јовановић.

Универзитет у Београду и ове године је заузео позицију између 401-ог и 500-ог места на престижној Шангајској листи. Универзитет у Новом Саду више није међу хиљаду најбоље рангираних универзитета у свету. Међу првих 10 универзитета, осам је америчких и два су британска. 

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Ненад Селаковић и Тина Амић.

Продуцент Александар Радовић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво