Берба малина уз мере заштите

Берба малина у знаку је мањих приноса, доброг квалитета и солидне откупне цене, али и новог таласа корона вируса. У ариљском и иваничком крају, где је тренутно на хиљаде радника из свих делова Србије, спроводе се озбиљне мере заштите. О томе шта се све предузима како би се избегли ризици по здравље свих који учествују у берби разговарали смо са председником Асоцијације малинара Србије Добривојем Радовићем.

Жетва пшенице се убрзава, посебно у Војводини. У Срему и Мачви комбајни би могли да заврше посао за неколико дана, у Бачкој је пожњевено око 50 одсто површина, док је на југу Србије жетва тек почела. Приноси су разнолики, а квалитет углавном добар. Због ниске откупне цене ратари пшеницу углавном лагерују. Агроекономски аналитичар Жарко Галетин каже да је то исправна одлука, мада је тешко предвидети како ће се корона криза одразити на тржиште.

У емисији Недељом за село говоримо и о утицају високих температура на овце и козе. Наш саговорник на ту тему је професор Пољопривредног факултета у Београду Цвијан Мекић.

Европска унија за 12 општина Источне Србије и Доњег Подунавља бесповратно даје милион евра за ублажавање последица пандемије у туризму. Највећи износ који може да се добије је 10 хиљада евра, уз учешће од 10 одсто. Конкурс је отворен до 21. јула.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво