Лето уз дела о историји и детињству

Током лета у оквиру емисије МОЈА КЊИГА поново ћемо чути емисије у којима су представљене књиге које говоре о историји и детињству. У току јула слушаћемо емисије у којима су саговорници издвојили прозне и песничке књиге које на уметнички убедљив начин актуелизују искуство постојања у историји, а месец август протећи ће у разговору о делима у којима је призван свет детињства.

Саша Радојчић, песник, књижевни критичар и професор на Факултету ликовних уметности, у емисији 3. јула говори о Херодотовој  ''Историји''. Ово дело представља темељ на којем је историја заснована као наука, али поседује и изразите књижевне квалитете са много елемената митова и легенди. 

Тонски сниматељ Драган Радисављевић 10. јула представља књигу која сеже у још даљу прошлост, у праисторију. Џин Ауел у роману ''Деца земље'' покушала је да, уз помоћ маште и солидног знања из области антрополошких наука, реконструише начин живота људи пре 30 000 година.
  

Писац и издавач Гојко Божовић у емисији 17. јула нашој пажњи препоручује књигу песама Константина Кавафија. Ове песме на суптилан начин, кроз стварне и измишљене личности, призивају византијску и античку прошлост.
 

Археолог Марко Алексић 24. јула говори о класичном делу српске књижевности, о роману ''На Дрини ћуприја'' Иве Андрића. У овом роману наш нобеловац прича о догађајима и људским судбинама које су везане за мост, и то у периоду од 16. па све до почетка 20. века.
  

Доктор Александар Ђорђевић, ортопед и онколог, у емисији 31. јула говори о роману ''Деветстопетнаеста'' Бранислава Нушића. Ово дело пред наше очи враћа страдања и јунаштво српске војске током Великог рата.

Укратко, позивамо вас да лето проведете уз МОЈУ КЊИГУ, уз емисије које оживљавају разне призоре наше заједничке прошлости, и уз емисије које призивају детињство, доба у којем све изгледа живо.

 

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво