Читај ми!

Прича о Кладову, други део

У Кладову смо и у Ђердапској клисури и настављамо тамо где смо прошле недеље стали у причи о дугој, богатој и занимљивој историји тог краја.

И даље је наш саговорник Вишеслав Живановић, кладовски публициста и хроничар. Већ смо чули: како су припадници цивилизације Лепенског вира мерили време; како је римски цар Трајан најпре регулисао ток Дунава у Ђердапу, а нешто касније подигао и први мост преко те реке; и онда редом, о доласку Словена, првим српским средњовековним великодршцима, доласку Турака и животу под њима и - на крају - о учешћу народа кладовског краја у Првом и Другом српском устанку.

А ове недеље ћете слушати: како је млади Вук Караџић каријеру цариника почео баш на Дунаву код Кладова; колико је било богатство капетан-Мише Анастасијевића; откуд Ханс Кристијан Андерсен у Кладову; зашто је пољопривредна реформа кнеза Милоша Обреновића била на трагу социјалистичких идеја које су историјски дошле касније; како је, пак, кнез Михајло са кључевима ослобођених српских градова средином 19. века био дочекан најпре у месту Радујевац, као и то да су - према знању и мишљењу Вишеслава Живановића - Први и Други светски рат почели баш ту, на истоку Србије, код Гвоздене капије Дунава, али и Европе.

И овога пута са Вама - Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво