Сложена једноставност романа ''Комо''

Историчар књижевности Владан Бајчета говори о томе зашто воли роман ''Комо'' Срђана Ваљаревића. Пре овог романа, Срђан Ваљарвић је објавио романе ''Лист на корици хлеба'', ''Људи за столом'', ''Дневник друге зиме'', прозне записе ''Зимски дневник'' и збирку песама ''Џо Фрејзер и 49 (+24) песама''. Роман ''Комо'', објављен 2006. године, одликује сведен језички израз, исповедни тон и меланхолично осећање света које трепери у позадини приче о једномесечном боравку главног јунака у месту Белађо, на обали језера Комо.

Писан у првом лицу, из перспектве неименованог јунака, а са нескривеном сугестијом да је овде испричана прича и лично проживљена од самог аутора, овај роман плени својом дискретном запитаношћу над последицама које у животима људи оставља политика и над феноменом друштвене неједнакости. Напустивши земљу, Србију, у којој се тада смењују несреће, невоље, беде и ратови, и обревши се у идиличном амбијенту места Белађо, у резиденцијалној вили Рокфелерове фондације, јунак овог романа постаје свестан тога да не припада овом месту, а да му је у исто време стран и простор из којег је дошао. Ово сазнање у јунаку рађа осећање туге, с једне стране, а с друге га води у правцу настојања да ствари онеобичи и сагледа их из неког другог и другачијег угла. Захваљујући томе јунак овог романа у стању је да на самог себе и на непосредну околину погледа са неком врстом хумора. Сложена једноставност овог дела разлог је што је оно нашало на неподељене симпатије критике и читалачке публике, а то је и разлог што га је наш саговорник изабрао да о њему говори.

Владан Бајчета је дипломирао на групи за српску и светску књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду, где је завршио мастер и докторске академске студије. Бавио се, између осталог, књижевним делом Стевана Раичковића, Борислава Михаиловића Михиза и Владана Деснице. Научни је сарадник Института за књижевност и уметност у Београду на пројекту „Културолошке књижевне теорије и српска књижевна критика".



Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво