Читај ми!

Милица Зорић - уметност таписерије

Када говоримо о ликовној уметности обично мислимо на сликарска и вајарска дела. Ретко или готово никако не спомињемо таписерију као самосталну и веома распрострањену уметничку дисциплину на тлу бивше Југославије у другој половини 20. века.

Заслуга за процват таписерије код нас припада пре свега првим генерацијама таписериста - ткачима који су долазили са Академије примењених уметности у Београду а кључни догађај за развој ове уметничке дисциплине представљало је оснивање прве специјализоване радионице за израду таписерија, „Атеље 61", у Новом Саду.

Једна од зачетница таписерије била је Милица Зорић ( 1909-1989) која је захваљујући специфичном уметничком изразу, према мишљењу критике и струке, заузела „ јединствено место у историји југословенског модернизма".

У вечерашњој емисији „Код два бела голуба" уз важне моменте из живота уметнице (одрастање и школовање, студије сликарства и историје уметности, путовања, удаја за Родољуба Чолаковића...) представићемо и њена најважнија дела у којима је различитим приступима спајалала традицоналне и савремене мотиве односно таписерије које су , према речима Ирине Суботић, „ понављања оних прастарих, исконских, Аријадниних замисли о нитима као судбини и ткању живота".

Аутор емисије Александра Јагодић.

Музички уредник Радмила Дујаковић.

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво