Српски на српском

Један наш колега, новинар, који прати збивања у здравству, питао нас је да ли је правилно рећи имплантати, импланти или имплантанти. Каже, ни зубни лекари нису сигурни, па говоре час овако час онако. Помоћи није било ни у огласима где се нуде зубарске услуге, јер и тамо влада шаренило, мада се чешће среће облик импланти, а најређе имплантанти, са још једним Н.

У циљу очувања нашег језика предлажем да не примамо у језик баш сваку страну реч, него да се потрудимо да смислимо своју, а с циљем неговања нашег језичког наслеђа и духа језика. Баш сам ово лепо срочио! Додуше, два пута сам поновио реч циљ, па ћу морати да преформулишем, овај да прерадим реченицу. Али пре него што смислим како, занима ме да ли може да се каже и у циљу и са циљем?

Највише ми се свиђа да уместо са циљем, кажем са жељом, јер стварно желим да чувам нашу језичку баштину. Али, шта вреде пусте жеље, кад у новинама читам да мештани Рудника и подвенчачких села годинама испредају легенде о закопаном благу Ђурађа Бранковића, да је Мара Бранковић била једно од седморо деце деспота Ђурађа Бранковића, а у књизи једног нашег угледног издавача пише да аутор повезује догађаје из српске историје из доба владавине Ђурађа Бранковића са историјом суседних држава. Деспота смо сачували од заборава, али како да га сачувамо од неписмених?

Драмски уметник: Феђа Стојановић
Урединк: Мирјана Блажић Микић

Радио Београд 1, 10.55

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво