У средишту пажње

На почетку студија бруцоше обично не брине шта ће радити када догурају до дипломе. Како се ближи крај студија све је чешће питање – шта даље? Прво истраживање о овој теми, под називом "Евалуација студија и каријерни успех дипломираних студената у Србији и региону" у оквиру Congrad tempus пројекта, пронашло је одговор на питање шта заправо раде и како се сналазе млади стручњаци.

Из истраживања тако сазнајемо да власници диплома просечно зарађују 593 евра али и да су разлике међу професијама велике. Највише зарађују стручњаци из домена информатике и рачунарства, најмање наставници и учитељи. Чак 37% до посла је дошло "преко веза и познанстава", а само 3% је покренуло сопствени бизнис.

Међу онима који на посао чекају дуже од пет година највише има медицинара и стручњака бионаучних дисциплина. Шта ови подаци конкретно значе? Колико је високошколски систем усклађен са тржиштем рада? Шта је "Болоња" донела студентима, а шта привреди?

Гости емисије су проф. др Иванка Поповић, проректорка за науку Универзитета у Београду, Ивана Живадиновић, истраживач у Центру за образовне политике и мр Михајло Бабин са Факултета за економију, финансије и администрацију.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.

Радио Београд 1, 17.05

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво